- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești proaste pentru românii care au rate. Indicele ROBOR a urcat la 7,94% pe an

06 Oct, 14:12 • Bumbeneci Diana
Ratele românilor vor crește din nou. Banca Națională a României anunță că ROBOR a raportat astăzi încă o creștere, ajungând la 7,94% pe an.
Vești proaste pentru românii care au rate. Indicele ROBOR a urcat la 7,94% pe an

ROBOR ajunge astăzi la 7,94% pe an, anunță specialiștii de la Banca Națională de României. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

ROBOR crește din nou

Indicele, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 7,94% pe an, de la 7,92% pe an, miercuri, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

De partea cealaltă, conform raportării BNR, indicele la 6 luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,11% pe an, de la 8,09% pe an, anterior. Mai mult, ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,25% pe an, de la 8,22%.

Citește și: Adevăratul motiv pentru care produsele alimentare din România au fost scumpite și cu 30-50%

Vești proaste pentru românii care au rate. Indicele ROBOR a urcat la 7,94% pe an
Vești proaste pentru românii care au rate. Indicele ROBOR a urcat la 7,94% pe an

Cât despre indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65 procente.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.

Amintim că dobânzile valabile pentru creditele ipotecare cu dobândă legată de Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) vor crește de la 5-5,6% la 7-7,8%. În acest sens, rata lunară pentru acest credit va fi mai mare cu până la 250 de lei, mai anunță specialiștii din domeniul economic.

Mai poți citi: Dacia Spring a depășit Tesla Model 3 în topul vânzărilor europene. Mașina electrică românească produsa în China costă doar 21.400 de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult