- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

„Rabla pentru becuri” primește 400 de milioane de lei de la Guvern, deși programul nu se mai lansează în acest an

15 Dec, 17:01 • Cornel Ghimeșan
Programul "Rabla pentru becuri" nu va mai fi lansat anul acesta, însă, cu toate acestea, Guvernul îl finanțează. A alocat 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor vechi care ar trebui cheltuiți până la finalul lunii.
Rabla pentru becuri primește 400 de milioane de lei de la Guvern, deși programul nu se mai lansează în acest an

Ce nu înțelege nimeni e cum va fi cheltuită suma în condițiile în care programul „Rabla pentru becuri” nu există. Nici politicienii nu au un răspuns la această întrebare. Românii au început să primească facturi tot mai mari la energia electrică, iar Guvernul a venit și cu o soluție: înlocuirea tuturor becurilor vechi cu incadescență cu becuri led.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța la începutul lui octombrie că programul poate fi lansat la final de lună. Ulterior, guvernanții și-au dat seama că AFM are nevoie de un soft nou ca să poată implementa programul. Au trecut trei luni și softul nu e încă gata, iar nimeni nu știe când va fi.

Șeful AFM, Laurențiu Neculaescu, spune că nu poate da o dată fixă fiindcă totul depinde niște termene ce țin de achiziții publice. „Este greu să vă spun o dată fixă pentru că depindem de niște termene care țin de achiziții publice, vom vedea, vom avea contestații, nu vom avea contestații, nu pot să vă spun acum cât va dura procedura de achiziție publică, probabil elaborarea softului va dura undeva două, trei luni de zile, dar perioada de desfășurare efectivă a unei achiziții publice nu pot să vă spun cât va dura, pentru că e în funcție de ce se va întâmpla la momentul respectiv”, a spus el.

Citește și Încep înscrierile la Rabla pentru Electrocasnice! 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere și congelatoare

Ministrul Mediului a recunoscut că „Rabla pentru Becuri” nu se mai lansează în acest an

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a recunoscut, în cele din urmă, că „Rabla pentru Becuri” nu se mai lansează anul acesta. „Nu o să fie gata anul acesta, se lucrează la un sistem informatic nou care să asigure stabilitate și în momentul în care este gata se va lansa programul”, a spus Barna.

Și, totuși, deși programul nu va fi lansat, Executivul a adoptat o Hotărâre prin care modifică bugetul AFM și alocă 400 de milioane de lei pentru schimbarea becurilor vechi.

Citește și Rabla 2022 se prelungește până pe 31 ianuarie 2023! Românii încă mai pot depune dosarele de finanțare!

Banii ar trebui cheltuiți teoretic până la finalul anului 2022, deși programul nu mai există. Analiștii sunt de părere că totul a fost „un exercițiu de imaginație”.

„Din păcate, explicațiile nu cred că le găsim în zona logicii și în zona logică, cred că sunt elemente de imagine care cumva au dorit să acopere acea cerință mare care era în septembrie de reducere a consumului de încadrare în niște ținte europene și cred că mai puțin a fost o dorință reală ca aceste lucruri să se se întâmple”, a spus Dumitru Chisăliță, expert în energie.

 

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult