- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Raiffeisen Bank se duce de râpă! Austriecii fac afaceri cu un miliardar rus, fapt care prăbușește marea companie

21 Mar, 10:45 • Cornel Ghimeșan
Raiffeisen Bank se duce de râpă! Austriecii fac afaceri cu un miliard rus, fapt care prăbușește marea companie. Acțiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 15,5% miercuri, 20 martie. Se pare că SUA presează banca austriacă să anuleze planurile de cumpărare a unei participații de 1,5 miliarde de euro la o companie a unui magnat rus pe nume Oleg Deripaska.
Raiffeisen Bank se duce de râpă! Austriecii fac afaceri cu un miliardar rus, fapt care prăbușește marea companie

Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu peste 15,5% miercuri, după informaţii conform cărora SUA presează banca austriacă să anuleze planurile de cumpărare a unei participaţii de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) la o companie a magnatului rus Oleg Deripaska, transmite CNBC.

Citește și Trei mari bănci din România dispar în 2024. Care va fi viitorul românilor care au credit

În momentul de față, Washingtonul cercetează achiziţionarea de către bancă a unui grup de construcţii despre care se spune că este controlat de oligarhul sancţionat Oleg Deripaska, citând mai multe persoane care cunosc planurile.

CNBC nu a putut confirma independent raportul.

Intervenţia autorităţilor americane pune mai multă presiune asupra băncii austriece, care se ocupă de plăţi internaţionale de miliarde de euro pentru ruşi.

Raiffeisen nu a răspuns imediat solicitării CNBC de a comenta aceste informații.

Miliardarul rus Oleg Deripaska a susținut că investitorii occidentali nu ar trebui să fie presaţi să-şi vândă activele ruseşti, o practică despre care el a spus că este ”necinstită, lipsită de viziune şi dăunătoare economiei ruse şi celei globale”.

Războiul din Ucraina și Rusia, un impediment în marile afaceri

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, multe companii occidentale au plecat din Rusia şi unele dintre deţinerile lor au fost trecute sub conducerea statului, aliaţii preşedintelui Vladimir Putin dobândind controlul de zi cu zi asupra acestora.

„Presarea companiilor străine să-şi vândă activele ruseşti este necinstită, lipsită de viziune şi extrem de dăunătoare economiei – nu numai economiei globale, ci şi a Rusiei”, a declarat Deripaska, citat de ediţia rusă a revistei Forbes, remarci confirmate ca fiind exacte de un purtător de cuvânt al lui Deripaska, potrivit Știripesurse.ro.

„Este important ca puţinii investitori occidentali care încă mai lucrează în Rusia să rămână proprietarii întreprinderilor lor şi să poată supravieţui acestor vremuri dificile”, a mai spus acesta.

În economia de război a Rusiei, mulți oameni de afaceri au devenit miliardari prin achiziţionarea activelor principale ale companiilor occidentale la preţuri extrem de reduse.

Citește și BRD își pregătește ieșirea de pe scena bancară. Schimbări uriașe în România în 2024

De la invadarea Ucrainei, miliardarul rus Deripaska a fost sancţionat de Marea Britanie pentru presupusele sale legături cu Putin.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult