- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Trei mari bănci din România dispar în 2024. Care va fi viitorul românilor care au credit

04 Jan, 12:01 • Bumbeneci Diana
Mii de români, vizați de o schimbare majoră. Trei bănci vor dispărea din România anul acesta
Trei mari bănci din România dispar în 2024. Care va fi viitorul românilor care au credit

După ce în anul 2022, numărul băncilor din România a scăzut de la 34 la 32, anul 2024 lasă România fără alte trei bănci. Instituțiile bancare se retrag din țara noastră, fie prin achiziție de către alte instituții bancare, fie prin procese de fuziune.

3 bănci dispar din România

Este vorba despre First Bank, Alpha Bank România și OTP Bank România.

First Bank se numără printre companiile care vor dispărea anul acesta, după ce Grupul Intesa San Paolo Bank a cumpărat 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers. În prima parte a lui 2024 este așteptată finalizarea acestei tranzacții.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

listă bănci
listă bănci

Alpha Bank România este a doua bancă ce urmează să dispară de pe piața de la noi, după ce Alpha Services and Holdings și UniCredit au decis fuziunea dintre UniCredit Bank Romania și Alpha Bank Romania. Fuziunea dintre cele două instituții bancare duce la crearea a băncii cu numărul trei din întreaga țară din punct de vedere al activelor totale.

Cea de-a treia bancă este OTP Bank România. Este a patra bancă pe care o cumpără Banca Transilvania în ultimii 10 ani, după ce a preluat și Volksbank România, Bancpost şi Idea Bank. OTP Bank avea active de aproximativ 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și era pe locul 10 în piață.

În acest sens, este confirmat faptul că Banca Transilvania ocupă primul loc pe piață, datorită reușitelor din domeniul achizițiilor din ultimul deceniu. În 2015, a preluat Volksbank, apoi în 2018 a luat Bancpost, companii care se aflau în top 10 la acea vreme, pe piață. În anul 2022, Banca Transilvania a cumpărat și Idea Bank. În 2024, grupul urmează să facă o altă tranzacție de top: OTP Bank România.

Ai mai putea citi: Președintele Iohannis a semnat legea. Vești uriașe pentru pensionari în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult