- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

BRD își pregătește ieșirea de pe scena bancară. Schimbări uriașe în România în 2024

01 Feb, 23:50 • Cornel Ghimeșan
Apar schimbări nebănuite în 2024 în ceea ce privește instituțiile bancare din România. Pe lângă dispariția First Bank, Alpha Bank România, OTP Bank România, pe listă intră și BRD.
BRD își pregătește ieșirea de pe scena bancară. Schimbări uriașe în România în 2024

J.P Morgan a fost angajat de Societe Generale să se ocupe de explorarea posibilității de a găsi un cumpărător pentru BRD. Procesul e într-un stadiu incipient, dar există deja interes din partea grupului KBC.

BRD își pregătește ieșirea de pe scena bancară

În primele nouă luni din 2023, BRD și-a majorat profitul cu 20,8%, la 1,23 miliarde de lei, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi. Față de anul trecut, veniturile BRD au crescut cu 11,4% și au ajuns la 2,83 miliarde de lei. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 16,5% la 2 miliarde de lei, pe fondul creșterii activității de creditare și a ratelor mai ridicate ale dobânzilor din portofoliul de active.

Citește și ANAF scoate la vânzare prin licitație noi mașini, cu prețuri între 500 și 40.000 de euro

În acest moment, Societe Generale trece printr-un proces ce include vânzarea a patru subsidiare din Africa, lucru anunțat deja de la sfârșitul anului anterior.

Prima mutare va fi făcută în cadrul First Bank, care va fi luată de Grupul Intesa San Paolo Bank. Va achiziționa 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers, iar în acest fel Intesa San Paolo Bank devine un jucător foarte important pe piața bancară locală. În prima parte a lui 2024 e anticipat să aibă loc procesul de finalizare al tranzacției.

În plus, Alpha Bank România își pregătește dispariția de pe piața locală, după fuziunea cu UniCredit Bank România. Fuziunea dintre cele două a fost susținută de o serie de condiții financiare care au stabilit un parteneriat strategic la nivel global. Tranzacția s-ar încheia în 2024, când ar ajunge să fie cea mai mare bancă din țară din perspectiva activelor totale.

De asemenea, cea de-a treia unitate bancară care-și pregătește ieșirea din scenă e OTP Bank România, ce va fi preluată de Banca Transilvania, lider pe piață datorită achizițiilor anterioare.

Citește și „Săptămâna verde” fără finanțare. Ministerul Mediului a tăiat 400 de milioane de lei din buget

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult