- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

REALITATEA CUTREMURĂTOARE! Economia României pică din nou! Inflația mușcă din veniturile oamenilor

28 Apr, 09:20 • Constantin Cristina
Economia românească a scăzut din ce în ce mai mult încă din această lună și a ajuns sub nivelul anului trecut. Fiecare sector se pregătește de noi măsuri împotriva inflației mari.
REALITATEA CUTREMURĂTOARE! Economia României pică din nou! Inflația mușcă din veniturile oamenilor

Graficele economiei României sunt dezamăgitoare! Aceasta a scăzut în luna aprilie și a ajuns, din nou, sub nivelul de la finalul anului trecut. Iată sectoarele care speră la o creștere în acest an, a informat Profit.ro.

Citește și: Economia României, la pământ! Principalii factori sunt războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de UE Rusiei

Economia României pică din nou

Indicele de încredere în economie (ESI) a scăzut la 101,3 puncte de la 102 în martie. De asemenea, și la nivel european, ESI a scăzut de la 97,3 puncte în luna aprilie.

Acest indicator este calculat de către Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB. De exemplu, o valoare de peste 100 de puncte înseamnă o expansiune a activității economice.

„Sectoarele care se bazează pe cererea populației, precum serviciile și comerțul au înregistrat scăderi abrupte ale așteptărilor privind evoluția viitoare a afacerilor în următoarele luni, în condițiile în care inflația mare mușcă din veniturile disponibile ale consumatorilor”, arată Eugen Sinca, analist la BCR.

ESI-economia României
ESI-economia României

Totodată a scăzut și încrederea în sectorul manufacturier cu 0,9 puncte, comparativ cu luna martie, pe baza scăderii comenzilor la export.

Însă, în sectorul serviciilor, indicele s-a comprimat cu 0,8 puncte, deși managerii sunt pregătiți pentru afaceri slabe în această perioadă. În retail a fost mare pagubă, având o scădere amplă de 4 puncte. Construcțiile sunt neschimbate, fiind un avantaj pentru acest sector.

Cu toate acestea, se preconizează o creștere cu 2,1% în acest an, comparativ cu 4,7% în 2022, pe baza unui avans mai rapid al investițiilor față de cel al consumului gospodăriilor, care a avut parte de o creștere economică în ultima vreme, a anunțat BCR.

Intrările din fonduri europene – fondurile structurale plus cele din PNRR – ar urma să ajungă la 4-5% din PIB în acest an, în timp ce consumul populației este sub presiunea erodării economiilor făcute în trecut, mai arată analistul BCR.

„Creșterea economică din primul trimestru ar putea fi ușor negativă în termeni secvențiali, cu balanța riscurilor orientată în sus”, arată Sinca.

ESI-economia României
ESI-economia României

Chiar și analiștii se așteaptă la o creștere din partea economiei cu 2-3% pe parcursul acestui an, iar inflația se va opri din crescut. De aceeași părere este și banca centrală, că inflația va scădea de 14,5% din martie la 7% în decembrie.

De la anul, se estimează o creștere accelerată a economiei, în timp ce inflația scade, dar cu șanse de a-și păstra nivelul la maximul de 3,5% a băncii centrale.

Salariile au crescut, în medie, cu aproape 15% pe an în februarie, nivel apropiat de cel al ratei inflației, ceea ce corespunde unei stagnări în termeni reali. Pe de altă parte, finanțele populației cu credite la bănci au fost afectate de creșterea abruptă a dobânzilor, care au dus la rate mai mari și cu jumătate.

ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii (pondere 30%), industrie (40%), construcții (5%) și comerț (5%), dar și a populației (20%) privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare.

Alte articole: Economia României va crește! Adrian Câciu: „Rezultatul economic va fi mai bun decât cel prognozat”