- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Economia României va crește! Adrian Câciu: „Rezultatul economic va fi mai bun decât cel prognozat”

16 Mar, 18:23 • Constantin Cristina
Economia României va crește mai mult în 2023 decât este prevăzut. Adrian Câciu, ministrul finanțelor a anunțat că economia se va majora cu 2,8%.
Economia României va crește! Adrian Câciu: „Rezultatul economic va fi mai bun decât cel prognozat”

Adrian Câciu, ministrul finanțelor a declarat, în cadrul unei conferințe organizate de revista britanică „The Economist”, că în România, economia va crește cu mult față de ceea ce se programase pentru 2023. Guvernul prevede o creștere economică de 2,8%.

Citește și: Pas istoric în economia țării. Cel mai bogat ucrainean a decis să investească în România! Averea sa este de peste 4 miliarde de dolari

„Rezultatul economic va fi mai bun decât cel prognozat (în 2023 – n. red.). Eu cred că prognozele de la jumătatea anului vor fi mai bune decât sunt acum”, a spus ministrul, potrivit Ziarului Financiar.

Adrian Câciu a spus prima dată că economia va scădea în 2023

„Din perspectiva inflaţiei, este anul în care inflaţia intră pe un tren descrescător în Europa şi România, dar rănile rămân. Nu putem răsufla uşuraţi când avem indicatori în scădere, dacă nu ai toate rănile vindecate”, a spus ministrul finanțelor.

economia României va crește
economia României va crește

Adrian Câciu a mai adăugat în conferință că deși preconizase o scădere a economiei, aceasta s-a dovedit „rezilientă”. România a reușit să aibă una dintre cele mai mari creșteri din Europa.

Politicianul a spus că țara noastră beneficiază de stabilitate politică, iar din punct de vedere financiar, România deține stâlpi bine împământeniți, având totuși un trecut cu un volum de fonduri europene.

„În parte a anului ne-am axat pe reducerea deficitului public, pentru a asigura spaţiu investiţiilor, pe creşterea cheltuielilor publice şi ducerea acestor investiţii într-o implementare accelerată. S-au făcut o serie de paşi, nu suficienţi, din punctul meu de vedere 2023 este crucial pentru investiţii. Din perspectiva bugetară ei există, dar trebuie să existe şi capacitatea administrativă şi parteneriatul cu companiile care realizează aceste investiţii”, a mai spus Adrian Câciu.

Tot el a insistat pe tema introducerii bancnotei euro în România. Se menține totuși ideea de a adera la zona euro în 2029, iar dacă lucrurile se grăbesc un pic, s-ar putea ca această accedere să se întâmple mai devreme de 2029.

Alte articole: Previziuni optimiste: FMI se aşteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1%. Reuters: România ajunge din urmă țările vecine mai bogate, ajutată de fondurile europene