- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România continuă să trăiască pe datorie: cifre cumplite pentru anul 2023. Guvernul a prezentat raportul

28 Jun, 13:44 • Stefan Simion
Cifre cumplite pentru economia României: deficitul bugetar a crescut puternic în primele cinci luni ale anului curent, până la 2,32% din PIB. 
România continuă să trăiască pe datorie: cifre cumplite pentru anul 2023. Guvernul a prezentat raportul

România continuă să trăiască pe datorie. Astfel, pentru lunile ianuarie – mai 2023, deficitul bugetar, adică diferența dintre venituri și cheltuieli a crescut la 36,91 miliarde de lei.

Vorbind strict din punct de vedere procentual, deficitul a ajuns la 2,32%, în creștere atât față de primele patru luni ale anului, când se situa la 1,72% din PIB (27,35 miliarde lei), dar și față de primele cinci luni din 2022, când era la 1,57% din PIB (20,9 miliarde de lei), informează Economedia.

Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 2,32 % din PIB, respectiv 36,91 mld lei, datorat în principal de creșterea volumului de investiții cu 55,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 4,16 mld lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România, conform datelor transmise de Ministerul Finanțelor.

Principalele venituri vs. principalele cheltuieli în 2023

Iată principalele venituri ale Guvernului, pentru ianuarie – mai 2023:

Încasările din impozitul pe profit au însumat 7,32 mld lei, consemnând o creștere de 3,9% (an/an), susținută în principal de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (10,2%).

Încasările nete din TVA au înregistrat 40,57 mld lei, în creștere cu 6,3% (an/an). Evoluția mai temperată a acestei categorii de venituri este explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice, și pe fondul unui efect de bază ridicat din anul anterior, cât și de majorarea restituirilor de TVA cu 22,9%, față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut (11,9 mld. lei în ian-mai 2023, comparativ cu 9,7 mld lei în ian-mai 2022).

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 17,63 mld lei, consemnând o creștere de 23,8% (an/an), influențată preponderent de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (105,2%) și impozitul pe veniturile din pensii (38,6%), încasările aferente declarației unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 13,2%.

Iată principalele cheltuieli ale Guvernului, pentru perioada menționată:

Cheltuielile de personal au însumat 52,82 mld lei, în creștere cu 9,0% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 3,3% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 82,3 mld lei în creștere cu 11,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5%, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, respectiv de la 1.586 lei la 1.785 lei, a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.000 lei la 1.125 lei, de acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, precum și de acordarea celei de-a 13-a îndemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi sub forma unei îndemnizaţii compensatorii.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 30,23 mld lei, în creștere cu 15,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 16,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 17,5% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult