- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape un miliard de lei, de la băncile comerciale. Suma va fi folosită pentru finanțarea deficitului bugetar

19 Jun, 18:16 • Stefan Simion
Ministerul Finanțelor a împrumutat o sumă de 950 de milioane de lei, de la băncile comerciale. Destițania fondurilor este aceea de a refinanța datoria publică și de a finanța deficitul bugetului de stat. Per total, în luna iunie, Ministerul Finanțelor are programate împrumuturi de aproape 6 miliarde de lei, de la băncile comerciale.
Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape un miliard de lei, de la băncile comerciale. Suma va fi folosită pentru finanțarea deficitului bugetar

Ministerul Finanțelor publice a împrumutat luni, 19 iunie,  aproape un miliard de lei, de la băncile comerciale. Potrivit datelor oferite de Banca Națională a României,  a împrumutat suma printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 82 de luni şi un randament mediu de 6,71% pe an, conform Economica.net.

Mai mult, marți, 20 iunie, statul vrea să atragă și o sumă suplimentară, astfel că marți, 20 iunie,  este planificată o licitaţie suplimentară prin care se vizează  atragerea altor 105 milioane de lei, la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Citește și  Programul Casa Verde 2023. Bugetul pentru regiunea Sud Vest s-a epuizat în 2 minute

Ministerul Finanțelor are planificată o sumă impresionantă pentru împrumuturile de la bănci, în iunie

Obligațiunile sunt titluri de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark,  având o scadenţă de peste 1 an și pentru care statul îi plătește investitorului o dobândă.

Conform datelor oferite de Bnaca Națională a României, valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, ceea ce a făcut ca băncile să subscrie 1,342 de miliarde de lei.

Per total, în luna iunie, Ministerul Finanțelor are planificată, pentru împrumut de la băncile comerciale, o sumă de 5,7 miliarde de lei, la care se adaugă și o sumă de 780 de milioane de lei,  prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive. Astfel, doar în iunie, suma planificată pentru împrumuturi de la băncile comerciale, este mai mare decât cea din luna anterioară.

Citește și  Intel, investiție uriasă, de 4.6 miliarde de dolari. Compania deschide o fabrică de semiconductori …

Suma totală, de 6,48 de miliarde de lei, este cu 690 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în luna mai. Destinația fondurilor este aceea de a refinanța datoria publică, dar și de a finanța deficitul de la bugetul de stat.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult