- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani! Ce arată studiul USDA

12 Mar, 17:30 • Cornel Ghimeșan
România este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, având importuri în valoare de 950,5 milioane de euro anul trecut și un deficit de 957,2 milioane de euro, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA.
România, cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani! Ce arată studiul USDA

România este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, având importuri în valoare de 950,5 milioane de euro anul trecut și un deficit de 957,2 milioane de euro, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Citește și Cât de profitabilă este de fapt agricultura în Romania?! 5.000 de euro PROFIT net la un hectar de porumb! În ce condiții obțin fermierii asemenea randamente?

Astfel că, analiștii estimează o creștere ușoară a producției de porci în 2024, urmare a scăderii numărului de focare de pestă porcină africană.

De asemenea, aceștia susțin că măsurile de eradicare a PPA luate prin noua lege a porcului nu va avea un efect pozitiv semnificativ.

Deși carnea de porc este carnea preferată de consumatori, majoritatea țărilor din Europa Centrală și din regiunea Balcanilor, inclusiv România, nu sunt autosuficiente în ceea ce privește producția de carne de porc, arată datele unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).

De altfel, acesta este și motivul pentru care importurile din regiune sunt semnificative, dintre toate statele România cumpărând de peste granițe cel mai mult.

„Principalii importatori neți de carne de porc din această regiune sunt România, Polonia, Republica Cehă, Republica Slovacă și Bulgaria.

Deși pesta porcină africană (PPA) rămâne o caracteristică predominantă în sectorul porcinelor din Europa Centrală, focarele au scăzut, iar industriile din unele state membre și-au sporit investițiile pentru a-și crește oferta și a reduce ponderea importurilor în consum. Pe baza acestei evoluții, se preconizează că producția de porcine din România va crește ușor în 2024.

Deoarece creșterea în curți joacă un rol foarte important în răspândirea PPA, Guvernul român a aprobat în aprilie 2023 „Legea porcinelor”, care interzice creșterea în fermele de curte din România. Deoarece îngrășarea rămâne însă permisă în curți, nu se anticipează că această lege va avea un efect semnificativ asupra eradicării PPA.

În schimb, autoritățile bulgare au pus în aplicare o legislație care limitează creșterea porcilor în curți și sprijină comercializarea. În Bulgaria, situația din industria cărnii de porc se îmbunătățește, iar unii producători de cereale ar fi început să treacă la creșterea cărnii de porc”, spun analiștii, conform USDA.

Carnea de porc, cel mai deficitar produs alimentar din România

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul 2022, iar deficitul cu această categorie de produse s-a adâncit la 947,2 milioane de euro, fiind cu 28% mai mare decât cu un an în urmă.

Printre altele, carnea de porc este cel mai deficitar produs alimentar din țara noastră, iar gradul de autosuficiență a scăzut, pentru prima dată, sub pragul de 50%.

La nivel european, în cursul anului 2023, numărul porcinelor sacrificate în abatoarele oficiale a scăzut cu 7,36%, declinul fiind raportat în toate cele 27 de state membre ale UE.

Cele mai semnificative reduceri raportate de Eurostat au fost înregistrate în statele membre vestice ale UE și, în mod semnificativ, în Spania, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Belgia și Franța.

„Întrebarea principală legată de sectorul porcinelor din UE este dacă sacrificările au atins punctul minim în 2023 sau dacă declinul va continua în 2024”, spun analiștii USDA, potrivit cărora în 2022 și 2023 producția de purcei a fost redusă cu 10,6%, iar sacrificările cu 12,0%.

Citește și Taxa pe carne amenință Europa. Noi scumpiri în supermarketuri și măcelării

„Cu toate acestea, contracția mărimii efectivelor a ajuns aproape la un punct mort în 2023, ceea ce reprezintă un semn clar că ciclul porcinelor a atins punctul minim. Acest lucru este reflectat și de prețurile record plătite pentru scroafe, purcei și carcase. Direcția viitoare a sacrificărilor din UE va fi determinată în principal de oportunitățile de pe piața de export, motorul de creștere a sectorului suinelor din UE în contextul în care consumul este în declin din 2018”, au mai transmis ei.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult