- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Taxa pe carne amenință Europa. Noi scumpiri în supermarketuri și măcelării

09 Mar, 19:15 • Bocioacă Bianca
Taxa pe carne sosește cu pași repezi în Germania. În presă se vorbește tot mai mult despre această taxă, în timp ce ministrul Agriculturii o numește „cenți pentru bunăstarea animalelor”.
Taxa pe carne amenință Europa. Noi scumpiri în supermarketuri și măcelării

Prețuri mai mari la carne. Nemții se tem deja de prețurile ridicate de la rafturile supermarketurilor și măcelăriilor. Table Media a anunțat că autoritățile germane vor să introducă în viitor o taxa pe carne pentru consumatori pentru toate produsele din carne sau produsele care conțin carne.

Ministrul Agriculturii, Cem Özdemir, dorește să introducă o taxă de consum similară cu cea existentă la cafea, de exemplu. Acest lucru reiese dintr-un document cu puncte cheie de la Ministerul Agriculturii care a fost trimis partenerilor de coaliție.

Citește și: Universitățile din Olanda limitează numărul studenților străini. Măsurile propuse vor intra în vigoare din 2025/2026

Taxa pe carne în Germania

Taxa pe carne are scopul de a-i ajuta pe fermieri și , în cele din urmă, să aibă un impact pozitiv asupra consumatorilor. Însă, nemții sunt tot mai preocuăați de prețurile în creștere. Produsele din carne devin din ce în ce mai scumpe, indiferent dacă sunt fabricare în Germania sau sunt exportate din străinătate.

Recent,  Cem Özdemir a vorbit despre zece cenți/kg de carne. Nu este clar când va fi introdusă taxa și cât timp va fi în vigoare. Planurile prevăd că nivelul cotei de impozitare ar trebui să fie decis politic.

Ministerul Finanțelor sub conducerea lui Christian Lindner este responsabil de problemele fiscale. El s-a declarat recent în repetate rânduri împotriva majorărilor de taxe.

Özdemir a cerut în repetate rânduri o taxă pe carne, menită să sprijine fermierii. Un cent pentru bunăstarea animalelor este o „investiție în viitorul agriculturii și al zonelor rurale din Germania”, a declarat minstrul la mijlocul lunii ianuarie, potirivit Ruhr24.

Citește și: Noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile. UE a pregătit peste 800 de milioane de euro pentru antreprenori

Totodată, se presupune că taxele mai mari vor duce la prețuri de consum mai ridicare și, prin urmare, la un consum mai mic. Acest lucru ar fi pe placul ministrului Sănătății, Karl Lauterbach, care ani de zile a cerut reducerea consumului de carne.

În prezent, nemții consumă în medie 52 de kilograme de carne pe cap de locuitor pe an. Chiar dacă cifrele sunt în scădere, acestea sunt încă mult peste valorile recomandate de Societatea Germană de Nutriție. Aceasta recomandă un consum de carne de 300 până la 600 de grame de carne săptămânal, adică maximum 31,2 kg pe an.