- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România este iar în probleme! Datoria publică a țării noastre a spart borna de 800 miliarde de lei, peste 50% din PIB, la începutul anului 2024

03 Apr, 14:42 • Cornel Ghimeșan
România este iar în mari probleme! Datoria publică a țării noastre a spart borna de 800 miliarde de lei, peste 50% din PIB, la începutul anului 2024. Datoria publică României a ajuns la 802 miliarde de lei în ianuarie 2024, acestea fiind cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe.
România este iar în probleme! Datoria publică a țării noastre a spart borna de 800 miliarde de lei, peste 50% din PIB, la începutul anului 2024

România este iar în mari probleme! Datoria publică a țării noastre a spart borna de 800 miliarde de lei, peste 50% din PIB, la începutul anului 2024.

Datoria publică României a ajuns la 802 miliarde de lei, în ianuarie 2024, acestea fiind cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe.

Numai în luna ianuarie a acestui an guvernul Marcel Ciolacu a adăugat 18 mld. lei la datoria guvernamentală a României. În aceste condiţii, datoria publică a sărit de pragul de 50% din PIB.

Citește și Datoria externă a României a ajuns la 173 de miliarde de €. Creștere de 4,3 miliarde doar în ianuarie – BNR

Făcând o comparație cu constrângerile europene, care prevăd o datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare.

Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economie mai puţin robustă, cum este economia României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.

Anul trecut, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia.

România avea o datorie de 84 de miliarde de lei

Datoria pe termen scurt a ţării era de 42 mld. lei, în timp ce datoria pe termen lung era de 750 miliarde de lei la finalul lui ianuarie 2024.

Te-a putea interesa și Majoritatea angajaților din Uniunea Europeană care lucrau part-time în 2023 erau femei. România face excepție

Astfel, după valuta în care a fost contractată, datoria în euro era de 339 miliarde de lei.

Datoria locală era de 377 miliarde de lei, iar în dolari România avea o datorie de 84 miliarde de lei.

Restul este datoria în alte monede, în valoare de 1,1 miliarde de lei, potrivit ZF.ro.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult