- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România importă masiv lapte. Producătorii locali, uitați de marile magazine. Cum arată cifrele oficiale în 2023

02 Aug, 21:07 • Dan Stan
România importă până și cele mai banale produse alimentare, precum laptele și brânza. Cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS) o confirmă.
România importă masiv lapte. Producătorii locali, uitați de marile magazine. Cum arată cifrele oficiale în 2023

În 2023, România continuă să fie invadată de hypermarketuri străine cu regim de impozitare discreționar și de asemenea, de produse străine.

Balanța comercială a țării noastre continuă să prezinte grave probleme. Importăm până și cele mai banale produse, la foc automat. De exemplu, în primele patru luni din 2024, România a cumpărat lapte și produse lactate în valoare de 47,8 milioane de euro.

Cele mai mari cantități au fost aduse în țară de nemții de la Lidl, cel mai mare retailer alimentar din țara noastră după cifra de afaceri, arată o analiză realizată de INS, la solicitarea Economica.

În urmă cu un an de zile, importurile au fost cu 24% mai mici în volum. Lidl are produse marcă proprie. În acest caz, mărfurile provin de la producători locali, din România, precum Fabrica de Lapte Brașov (producătorul brandului Olympus), Friesland Campina (producătorul Napolact) sau Albalact, parte a grupului Lactalis și producător al brandului Zuzu.

Totuși, cel mai mare volum de lactate provine din importuri, pentru cele 350 de magazine de pe teritoriul României.

Pentru iaurt, printre furnizorii de marcă proprie este Friesland Campina, dar și producători polonezi. În funcție de disponibilități, sunt însă perioade în care laptele proasăt marca Lidl este realizată cu lapte de import, mai precizează sursa citată.

Care sunt cei mai mari importatori de lapte din România, în 2023

Concret, lista celor mai mari importantori arată astfel:

1. Lidl

2. Hochland

3. Delaco

4. Danone

5. Lacto Food

6. Kaufland

7. Lactalis

8. Fabrica de Lapte Brașov

9. Rewe

10. Muller

11. Excelo

12. Dorna Lactate

13. Macromex

14. Sole Mizo

15. Ovotek

16. Indlacto

17. Food Point

18. Simultan

19. Metro Cash & Carry

20. Mega Image