- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, printre principalii producători de cereale ai Uniunii Europene. Unde se clasează țara noastră în agricultura din UE

13 Dec, 11:31 • Cornel Ghimeșan
România ocupă un loc proeminent în mai multe categorii agricole la nivel european, demonstrând o contribuție importantă în sectorul agricol al Uniunii Europene. Potrivit analizei Key Figures on the European Foodchain 2023 efectuate de Eurostat, există încă un potențial neexploatat considerabil în agricultura românească.
România, printre principalii producători de cereale ai Uniunii Europene. Unde se clasează țara noastră în agricultura din UE

Această analiză plasează România pe primele locuri în Europa când vine vorba de producția de cereale și legume. De altfel, România are și cel mai mare număr de lucrători în agricultură dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Citește și Probleme fără precedent în Agricultura din România. Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii: „47% din fermieri sunt aproape în faliment”

Deși țara noastră peste o cincime (21%) din forța de muncă lucrează în domeniul agricol, numărul de ferme și proporția angajaților în domeniu fie au scăzut de-a lungul timpului, fie au rămas la un nivel tehnologic stagnant, iar agricultura de subzistență este încă predominantă la noi în țară.

În 2020, România a fost numărul cinci la nivel mondial la producția de floarea-soarelui, cu 2,2 milioane de tone, pe o piață dominată atunci de Rusia ( cu 13,3 milioane de tone) și Ucraina cu 13,1 milioane de tone, dintr-un total mondial de 50,2 milioane de tone.

De altfel, în urmă cu 3 ani, respectiv, în 2020, în Uniunea Europeană existau 9,1 milioane de ferme.

Aproape o treime (31,8%) din acestea erau situate în România. Între 2010 și 2020 s-a observat o schimbare considerabilă la nivelul UE de la fermele specializate în creșterea animalelor și cele mixte către fermele specializate în culturi.

Dimensiunea medie a unei ferme în UE în 2020 a fost de 17,1 hectare. Cu toate acestea, aproape două treimi (63,8%) dintre fermele UE aveau mai puțin de 5,0 hectare, în timp ce puțin peste o zecime (11,4%) din fermele din UE aveau 30,0 hectare sau mai mult.

În ceea ce privește tipurile de ferme, între 2010 și 2020 s-a observat o schimbare notabilă la nivelul UE de la fermele specializate în creșterea animalelor și cele mixte către fermele specializate în culturi.

Cea mai mare creștere a culturilor specializate ca pondere din numărul total de ferme a fost observată în Ungaria (cu 24 puncte procentuale în plus); Suedia, Letonia și Polonia au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative.

În schimb, Cipru și Italia au fost singurele state membre ale UE unde ponderea culturilor.

România, campioană în domeniul agricol

În 2020, aproximativ 95% din totalul fermelor din UE au fost clasificate ca fiind de familie. România și Grecia conduc în acest sens, cu peste 99% din fermele lor fiind de familie.

Citește și Cât de profitabilă este de fapt agricultura în Romania?! 5.000 de euro PROFIT net la un hectar de porumb! În ce condiții obțin fermierii asemenea randamente?

În majoritatea statelor membre ale UE, fermele de familie reprezintă peste patru cincimi din total, cu excepția Estoniei și Franței.

România este printre principalii producători de cereale ai Uniunii Europene. În 2022, suprafața cultivată cu cereale în UE a fost de 51,5 milioane de hectare, cu o producție de 271 milioane de tone.

Franța conduce cu peste o cincime (22,1%) din producția de cereale a UE, urmată de Germania și Polonia. România a contribuit cu 18,9 milioane de tone, reprezentând 7% din totalul UE.

România se remarcă în producția de porumb, alături de Franța și Polonia, fiind unul dintre principalii producători de porumb boabe și furajer din UE. Italia și Spania sunt principalii producători de orez, potrivit Ziare.com.

Cu toate acestea, 2022 a fost un an dificil pentru producția de cereale, cu o recoltă afectată semnificativ de secetă. România a fost cea mai afectată, cu o scădere de 32,1% în producție, urmată de Franța, Spania și Ungaria.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult