- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, printre ţările cu cele mai mari preţuri la ITP şi RCA. Unde sunt cele mai ieftine

15 Mar, 17:29 • Cornel Ghimeșan
Scumpirile din ultima perioadă a polițelor RCA au dus România printre ţările cu cele mai mari preţuri pentru asigurarea auto obligatorie, în condiţiile în care şi ITP costă mult mai multe decât în alte părţi.
România, printre ţările cu cele mai mari preţuri la ITP şi RCA. Unde sunt cele mai ieftine

România, printre ţările cu cele mai mari preţuri la ITP şi RCA. În condiţiile în care ţoferii români mai au şi alte cheltuieli pentru întreţinerea maşinii, România este în top în ceea ce prveşte raportul dintre cheltuielile cu asigurarea auto obligatorie, costul ITP, impozitul anual, dar şi nivelul salariilor.

Citeşte şi: ASF a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele RCA. Preţuri majorate cu sute de lei!

Astfel, într-o analiză realizată de Compare the Markert, în care sunt luate în calcul mai multe categorii de cheltuieli ale șoferilor din întreaga lume, şi prezentată de wall-street.ro, România se află pe locul 22 în lume, cu un indice de 2,8. Primul loc este ocupat de Danemarca, cu un nivel de de 8,7, țară care este astfel cea mai costisitoare pentru proprietarii de mașini.

România, printre ţările cu cele mai mari preţuri la ITP şi RCA

Conform datelor analizate, Ungaria este țara cu cea mai mică medie a prețului asigurărilor auto, de 187 de dolari, cu mai bine de 100 de dolari mai puţin decât în România, unde media anuală pentru o poliță RCA este situată la 290 de dolari. Cele mai scumpe asigurări sunt în SUA și Canada, valoarea medie a asigurărilor depășind pragul de 1.000 de dolari. Canada conduce topul celor mai scumpe asigurări auto, cu o medie de 1.316 dolari.

Citeşte şi: Românii își cumpără mașini noi. Înmatriculările au înregistrat o creştere de 37,8% în primele două luni. Ce mărca se află în topul vânzărilor

Chiar şi aşa, la un salariu mediu de 765 de dolari și o medie de 290 de dolari asigurarea auto, raportul pentru România nu pare la fel de dramatic precum în cazul altor țări. În Columbia, de exemplu, asigurarea medie costă 248 de dolari, iar salariul mediu net lunar este 295 de dolari.

Din păcate pentru șoferii români, aceștia au costuri ridicate cu întreținerea mașinilor, iar prețul mediu pe carburanți este mai mare decât în multe țări. De exemplu, canadienii cheltuie circa 711 dolari cu întreţinerea maşinii, iar românii, în medie, 1.632 de dolari. În ceea ce privește impozitul anual, românii achită, în medie, 73 de dolari. Polonezii au un impozit de trei ori mai mic, în timp de olandezii au un impozit mediu de 521 de dolari.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult