- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Veşti bune pentru agricultori! S-a lansat asigurarea care garantează producţia în caz de secetă

24 Nov, 10:53 • Cornel Ghimeșan
Asigurarea de secetă garantează valoarea producţiei iar costurile variază în funcţie de datele istorice privind producţia fiecărui fermier, regiunea în care se află precum şi structura culturilor.
Veşti bune pentru agricultori! S-a lansat asigurarea care garantează producţia în caz de secetă

Compania de brokeraj în asigurări şi consultanţă de risc Marsh a lansat, în premieră, asigurarea care garantează producţia în caz de secetă şi care poate fi încheiată pentru suprafeţe cultivate de cel puţin 1.000 ha până la 30 noiembrie pentru culturile de toamnă şi până la 30 aprilie pentru culturile de primăvară.

Specialiştii companiei care au lansat asigurarea evaluează seceta ca fiind principala ameninţare la adresa culturilor agricole din România, în perioada următoare.

„Potrivit studiilor Marsh, schimbările climatice vor aduce provocări variate şi cu impact major pentru domeniul agricol: variaţii ale precipitaţiilor, secetelor şi inundaţiilor vor afecta recoltele pe mai multe planuri; epuizarea apelor subterane şi degradarea solului vor reprezenta probleme din ce în ce mai dese; diminuarea semnificativă a randamentelor culturilor în situaţia în care temperaturile depăşesc nivelurile specifice ale culturilor. Fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente şi mai puţin previzibile. Tocmai de aceea, fermierii trebuie să se adapteze la viteza fără precedent a acestor condiţii aflate în permanentă schimbare”, se arată într-un comunicat al companiei transmis miercuri AGERPRES.

Fonduri europene pentru românii care vor să își achiziționeze utilaje. Se poate obține finanțare de 300.000 EURO/fermă

Ce acoperă asigurarea de secetă

Acoperirile produsului au fost elaborate în urma unor întâlniri cu fermieri membri ai APPR, UNCSV şi PRO AGRO, care au furnizat informaţii relevante pentru conturarea produsului. Asigurarea acoperă atât riscuri clasice (secetă, arşiţă, inundaţii, grindină, ploi torenţiale, furtună, vijelie, tornadă) cât şi riscuri specifice (boli şi alte organisme dăunătoare, îngheţuri, secetă/arşiţă sau ploi excesive). Produsul include şi serviciul de monitorizare a culturilor în timp real, prin intermediul satelitului.

Asigurarea garantează valoarea producţiei iar costurile variază în funcţie de datele istorice privind producţia fiecărui fermier, regiunea în care se află precum şi structura culturilor.

„Cunoaştem impactul devastator pe care seceta îl poate avea asupra activităţii şi chiar existenţei fermelor din România. Tocmai pentru că înţelegem atât de bine natura problemelor cu care fermierii români se confruntă, am creat un produs inovator care fructifică expertiza globală şi locală Marsh. Asigurarea împotriva secetei răspunde nevoilor cronice ale fermierilor români de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investiţie cu impact pe termen lung în atenuarea efectelor secetei, asigurarea rămâne cea mai accesibilă formă de protecţie pe termen scurt pentru fermierii români. Din păcate, până acum, aceştia nu aveau acces la un astfel de produs”, a declarat Horaţiu Regep, Agribusiness Country Manager, Marsh România.

Potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Agriculturii în data de 18 noiembrie, suprafaţa totală afectată de secetă este de 1,11 milioane hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Principalele culturi însămânţate în toamna anului trecut afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.698 ha şi rapiţă – 26.805 ha. Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 482.287 ha, floarea soarelui – 242.223 ha, soia – 39.473 ha şi plantele furajere – 46.164 ha.

Peste 50.000 de conturi înregistrate în aplicaţia pentru constatări amiabile direct pe telefon. „Amiabila” a ajutat deja peste 1.600 de şoferi
Marsh gestionează peste 250.000 hectare de rapiţă asigurate pentru secetă pedologică şi peste 100.000 hectare cultură de câmp, asigurate pentru riscuri clasice. Compania deţine peste 25% din cota de piaţă de brokeraj în asigurări agricole din România, potrivit rezultatelor anului 2021. Marsh este lider global în brokeraj de asigurări şi consultanţă de risc.

Asigurarea era făcută de stat! Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care peste 365 milioane de lei vor fi alocate pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică. Prin actul normativ sunt compensate parţial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, pentru suprafeţele agricole cultivate în toamna anului 2021.
Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365,6 milioane lei şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2022, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MADR a informaţiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi, a reieşit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectaţi de seceta pedologică şi circa 250.000 ha de culturi înfiinţate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% şi 100% pe areale agricole importante la nivel naţional.

 

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), mai indică sursa citată.

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.

Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la faţa locului şi am reuşit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult aşteptat de fermierii afectaţi de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să îşi acopere o parte din cheltuieli şi îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre Daea, conform sursei menţionate.

Pentru evaluarea pagubelor provocate s-a solicitat Administraţiei Naţionale de Meteorologie, precum şi Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” realizarea de analize a influenţei indicilor climatici asupra evoluţiei culturilor în condiţiile secetei pedologice manifestată pe areale agricole extinse în anul 2022.

Sursa amintită mai prezicează că au fost operaţionalizate prevederile Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Ciucă: În România se dezvoltă tot mai multe investiţii în sectorul agro-alimentar, cele mai multe cu capital autohton, iar acest lucru ne dă încredere că economia evoluează în direcţia bună

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la vizita în Fermei de pui de la Mireşu Mare, din judeţul Maramureş, că „în România se dezvoltă tot mai multe investiţii în sectorul agro-alimentar, cele mai multe cu capital autohton, iar acest lucru ne dă încredere că economia evoluează în direcţia bună”. El a adăugat că această fermă zootehnică din Maramureş este „o afacere de familie cu aproape 20 de ani de activitate, peste 700 de angajaţi, ajunsă la o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de euro şi profit de 3 milioane euro”.

„În România se dezvoltă tot mai multe investiţii în sectorul agro-alimentar, cele mai multe cu capital autohton, iar acest lucru ne dă încredere că economia evoluează în direcţia bună şi că măsurile pe care le-am luat la nivel guvernamental dau rezultate. Sunt investiţii începute de la zero, cum este ferma Zootehnică Mireşu Mare, din Maramureş, o afacere de familie cu aproape 20 de ani de activitate, peste 700 de angajaţi, ajunsă la o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de euro şi profit de 3 milioane euro. Rolul economic al investiţiei este dublat de cel social, având în vedere că este o sursă importantă care furnizează produse proaspete şi de bună calitate pentru populaţie. Planurile de dezvoltare ale acestei investiţii şi proiectele orientate către folosirea surselor alternative de energie, precum panouri fotovoltaice, şi utilizarea energiei verzi, dovedesc potenţialul industriei agroalimentare româneşti şi puterea de adaptare spre creşterea competitivităţii”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unui postări de joi pe pagina de Facebook a Guvernului.
Şeful Executivului a amintit că Guvernul a susţinut programe de dezvoltare a capacităţii de producţie şi procesare şi a alocat sume consistente pentru a sprijini fermierii.

„Acest lucru este cu atât mai îmbucurător cu cât traversam o perioadă complicată pentru agricultură, marcată de creşterea preţurilor la energie şi gazele naturale, de secetă şi de efectele războiului din Ucraina. Pentru a prelua din această presiune, la nivelul Guvernului am susţinut programe de dezvoltare a capacităţii de producţie şi procesare şi am alocat sume consistente pentru a sprijini fermierii să facă faţă dificultăţilor cu care se confruntă. În acest an, peste 185 milioane euro au fost destinate programului de acordare a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic. Suplimentar, fermierii beneficiază şi de ajutor de stat, prin subprogramele Rural Invest şi Agro IMM Invest”, a completat Ciucă.
Premierul a menţionat că este în derulare „o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovine, suine şi avicol, în valoarea totală de 453 milioane lei”.

„Sunt măsuri menite să susţină agricultura românească, să aducă plus-valoare economiei şi să contribuie la reducerea dependenţei de importuri”, a conchis prim-ministrul. Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, recenr, Ferma Zootehnică – Ferma de pui Mireşu Mare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult