- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Salariile din mediul privat vor creşte în România cu până la 20% în 2023

24 Mar, 21:31 • Russo George
Un sondaj efectuat recent de una dintre cele mai mari platforme de recrutare a forţei de muncă din România arată că salariile din domenii ca cel bancar, telecomunicațiile, resursele umane sau agricultura, vor creşte în următoarele luni cu până la 20%
Salariile din mediul privat vor creşte în România cu până la 20% în 2023

Nu toate salariile vor creşte, după cum arată acelaşi sondaj, din care reiese că doar aproximativ şase din zece angajatori plănuiesc să mărească veniturile salariaţilor. De asemenea, nivelul creşterilor salariale vor diferi de la o companie la alta.

În timp ce 25% dintre angajatori anunță cel mult 5%, peste o treime au programate măriri cuprinse între 5 și 10%, arată sondajul eJobs.

Sunt și companii, una din cinci, care vor să crească veniturile cu până la 20%, iar aproximativ una din 10 vor avea grijă să acopere creșterea prețurilor, potrivit studiului citat de Euronews România.

21% dintre patroni spun că nu vor mări salariile

În prezent, inflația a ajuns la 15,5% și potrivit prognozei Băncii Naționale, este de așteptat să se reducă treptat până la 7%, la finele anului. Trebuie spus că 21% dintre patroni exclud majorările: le este teamă că situația se va înrăutăți în economie.

Sondajul platformei online de recrutare a fost realizat în luna februarie, pe un eșantion de 130 de companii.

Nu doar în mediul privat urmează să crească salariile, ci şi în cel de stat. Angajații APIA și ANI vor primi salarii mai mari cu pana la 25%. Totul în timp ce membrii comisiilor de fond funciar urmează să primească un plus de 10% din salariul primarului, având în vedere ”complexitatea și responsabilitatea” muncii din comisii.

USR critică faptul că, pentru a putea majora cu până la 25% salariile angajaţilor de la Agenţia Naţională de Integritate, PSD-PNL a folosit un proiect de lege care se referea la salarizarea directorului de extensie universitară, „doar că amendamentul privind sporul de suprasolicitare neuropsihică a fost introdus după adoptarea legii de către Senat”.

Citeşte şi: Marius Budăi a fost prins pe picior greșit. România a depășit termenul impus de PNRR pentru pensiile speciale