- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi a fost prins pe picior greșit. România a depășit termenul impus de PNRR pentru pensiile speciale

24 Mar, 20:31 • Lupu Alexandra
Marius Budăi recunoaște că au fost depășite termenele impuse de PNRR în privința pensiilor speciale. Ministrul Muncii este tras la răspundere de Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS).
Marius Budăi a fost prins pe picior greșit. România a depășit termenul impus de PNRR pentru pensiile speciale

Marius Budăi este tras la răspundere de Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS). Ministrul Muncii a fost prins pe picior greșit, având în vedere că termenele impuse de PNRR pentru pensiile speciale a fost depășit, așa cum susține antena3.ro.

Marius Budăi recunoaște că nu au fost respectate termenele PNRR

FACIAS i-a solicitat lui Marius Budăi să prezinte stadiul în care se află cu reducerea pensiilor speciale și cu noua lege a indemnizațiilor. Ministrul Muncii a recunoscut că termenele oferite de PNRR în această direcție au fost depășite.

Răspunsul este unul îngrijorător. Marius Budăi a confirmat că obiectivele nu au fost îndeplinite la data asumată, 31 decembrie 2022, referindu-ne la jaloanele 214 ți 215 din PNRR, care condiționează primirea tranșei de 3.1 miliarde de euro nerambursabili. Totodată, FACIAS a constatat că ministerul nu oferă date publice și ține secret raportul de analiză emis de Banca Mondială, în care sunt relatate recomandările în această direcție. ONG-ul a solicitat raportul menționat, dar cu toate acestea, reprezentanții nu au primit documentul, care trebuia, de altfel, să fie public.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Pensii speciale 2023! Marcel Boloș clarifică problema pentru toți românii. „Nu s-a pus problema ratării jalonului PNRR”

România va plăti scump pentru greșeala lui Marius Budăi. Banii puteau fi investiți în proiecte importante din infrastructură sau în autostrăzi, însă așa cum aratăm primele informații, situația nu este în favoarea statului român. Mai mult decât atât, țara nu a primit aviz din partea Comisiei Europene în ceea ce privește cererea de plată cu numărul 2, de care depind 3.22 miliarde de euro.

Marius Budăi recunoaște că nu au fost respectate termenele PNRR
Marius Budăi recunoaște că nu au fost respectate termenele PNRR

În cazul în care reprezentanții din Comisia Europeană vor constata că Legea avertizorului de integritate și cea a decarbonizării economiei nu îndeplinesc condițiile prezentate de PNRR, România riscă să mai piardă 1.4 miliarde de euro din plata cu numărul 2. Pe lângă suma precizată, statul român se află în situația riscantă și de a rămâne fără partea aferentă de prefinanțare, care valora 0.2 mil. euro.

Reforma pensiilor din România trebuia să includă două condiții importante: contributivitate și sustenabilitate. Cu toate acestea, Marius Budăi nu a reușit până la ora actuală să constituie un cadru în această direcție. Deși Ministrul Muncii a afirmat în mai multe rânduri că subiectul este unul important pentru țară, se pare că nu au fost făcute prea multe mișcări din acest punct de vedere.

Citește și: România riscă să piardă 1 miliard de lei din PNRR pentru reabilitarea locomotivelor. Depunerea ofertelor se va mai face doar până pe 27 martie