- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Scumpiri record pentru uleiul de măsline din cauza secetei. Preţul în august a fost cu 130% mai mare faţă de anul trecut. Producția s-a înjumătățit

20 Sep, 11:59 • Andrei Alina
Preţul uleiului de măsline a crescut cu peste 100 de procente, atingând noi recorduri în august. Motivul este seceta severă înregistrată în principalele ţări producătoare. 
Scumpiri record pentru uleiul de măsline din cauza secetei. Preţul în august a fost cu 130% mai mare faţă de anul trecut. Producția s-a înjumătățit

Scumpiri record pentru uleiul de măsline. Tona de ulei de măsline se vindea în septembrie la un preț de 8.900 de dolari. Motivul scumpirilor record este ”vremea extrem de uscată” în zona Mării Mediterane, potrivit unui raport recent al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Preţul mediu în august 2023 a fost cu 130% mai mare faţă de anul anterior şi nu a arătat ”niciun semn de relaxare”, a spus USDA.

Citește și: Explozia prețurilor la uleiul de măsline a stârnit interesul hoților! „A devenit cu adevărat un fel de aur lichid”

 

Seceta crește prețul uleiului de măsline. Producțiile au scăzut și cu 50%

Spania, cel mai mare producător şi exportator de ulei de măsline din lume, s-a confruntat lunile trecute cu secetă severă. Țara a înregistrat a treia cea mai fierbinte vară, cu temperatura medie a verii cu 1,3°C mai mare decât în mod normal, potrivit agenţiei meteorologice de stat AEMET.

Potrivit datelor companiei de informaţii despre piaţa de mărfuri Mintec, producţia de ulei de măsline din Spania în sezonul recent a scăzut la aproximativ 610.000 de tone. Producția a scăzut cu peste 50%, dacă comparăm cu producțiile din anii anterior când se produceau 1,3 – 1.5 tone anual, scrie news.ro.
Citește și: Consecințe drastice în urma creșterii de peste 15% a uleiului de la o lună la alta. Indicele global al prețurilor alimentelor crește alarmant
Preţurile uleiului de măsline din regiunhea spaniolă Andaluzia au crescut la 8,45 EUR (9,02 USD) per kilogram în septembrie, a arătat valoarea de referinţă Mintec. Acesta marchează ”cel mai mare preţ înregistrat vreodată pentru uleiul de măsline spaniol”, pe baza datelor companiei care se întind pe o perioadă de 20 până la 30 de ani şi reprezintă un salt de 111% faţă de anul trecut.

Grecia şi Italia sunt al doilea, respectiv al treilea cel mai mare producător de ulei de măsline, potrivit Consiliului Internaţional de Măsline, o organizaţie interguvernamentală formată din membri care reprezintă mai mult de 98% din producţia de măsline la nivel global.

Turcia, care este la rândul ei un producător important de ulei de măsline, a suspendat exporturile în vrac până la 1 noiembrie, o măsură determinată de creşterea globală a preţurilor.