- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Explozia prețurilor la uleiul de măsline a stârnit interesul hoților! „A devenit cu adevărat un fel de aur lichid”

06 Sep, 16:00 • Cornel Ghimeșan
Explozia prețurilor la uleiul de măsline a stârnit interesul hoților care au furat în doar două ore o cantitate uriașă de ulei cu ajutorul a două cisterne. Furturile la uleiul de măsline au crescut vertiginos în Spania spre disperarea producătorilor care încep să le facă față din ce în ce mai greu.
Explozia prețurilor la uleiul de măsline a stârnit interesul hoților! A devenit cu adevărat un fel de aur lichid

Explozia prețurilor la uleiul de măsline a stârnit interesul hoților. Recent, o bandă de hoți din Spania a furat o cantitate uriașă de ulei de măsline în valoare totală de peste o jumătate de milion de dolari.

Citește și Consecințe drastice în urma creșterii de peste 15% a uleiului de la o lună la alta. Indicele global al prețurilor alimentelor crește alarmant

Explozia prețurilor la uleiul de măsline a stârnit interesul hoților!

Pe data de 30 august, aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin, în valoare de 500.000 de euro, a dispărut de la o presă din regiunea Cordoba, din Spania. Hoții au acționat pe timpul nopții și au reușit să fure cantitatea uriașă de ulei pe care au depozitat-o în două cisterne, în doar două ore.

Chiar dacă furturile în industria alimentară nu sunt ceva nou, valul de infracţiuni recente care au vizat uleiul de măsline indică faptul că acest produs a devenit unul de mare interes pe măsură ce seceta din Spania a dus la explozia preţurilor.

În aceste momente, cea mai mare bătaie de cap pentru producătorii care se luptă în paralel cu vremea extremă, costurile ridicate şi îngrijorările cu privire la evoluţia cererii, o reprezintă furturile şi vânzarea de produse frauduloase în magazine.

„Toată lumea este îngrijorată pentru că preţurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid”, a declarat Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului de săptămâna trecută, potrivit ziare.com.

Experții din industria alimentară spun că situaţia din industria uleiului de măsline din Spania este o nouă dovadă a modului în care schimbările climatice afectează aprovizionarea.

Astfel, în sezonul 2022-2023, seceta devastatoare a redus la jumătate producţia Spaniei, iar provocările pe partea de producţie din Italia au limitat livrările globale. Valurile de căldură din acest an ameninţă şi apropiata recoltă din Spania, iar organizaţia fermierilor ASAJA se aşteaptă la o recoltă slabă şi în acest an.

În acest an, preţurile spot la uleiul de măsline s-au dublat în sudul Spaniei faţă de începutul anului trecut. Mai mult, costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, în supermarketurile din Spania, susţine asociaţia pentru protecţia consumatorilor OCU.

Pentru a spori securitatea, producătorii de ulei de măsline instalează porţi noi sau angajează paznici. În aceste momente, singura speranţă pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, este aceea că poliţia îi va găsi pe vinovaţi deoarece nu au documente oficiale care să ateste trasabilitatea produsului, potrivit lui Macarena Sanchez, preşedintele asociaţiei producătorilor locali de ulei de măsline.

„Dar dacă vor ieşi din ţară, cu siguranţă uleiul va fi pierdut” a mai spus Martin Parra.

Citește și Jumătate de milion de euro, susținere vitală pentru liderii din industria lactatelor, prelucrării uleiurilor și grăsimilor, morăritului și panificației, precum și în producția de furaje

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult