- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Şeful ANAF: „România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă”. Măsura, pe agenda viitorului premier, Marcel Ciolacu

19 May, 09:41 • Cornel Ghimeșan
Lucian Heiuş, şeful ANAF, a declarat că România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă. În același timp, acesta a dezvăluit că veniturile statului au fost supraestimate, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală a atras atenţia că ţinta nu poate fi atinsă.
Şeful ANAF: România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă. Măsura, pe agenda viitorului premier, Marcel Ciolacu

România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a afirmat că ţara noastră nu este pregătită în acest moment pentru impozitarea progresivă, măsură pe care viitorul premier, Marcel Ciolacu și-o dorește implementată.

Citeşte şi: Marius Budăi a convins Comisia Europeană să renunțe la procentul de 9,4% din PIB pentru pensii: ”Am vorbit cu subiect și predicat”

„Dacă e să discutăm teoretic, impozitarea progresivă poate să funcţioneze într-un stat care are o clasă de mijloc foarte bine stabilizată şi cum e România trebuie să avem cel puţin un milion de oameni pe care să îi încadrăm în clasa de mijloc, să ai o economie care este pe un trend ascendent ca atunci când mergi pe o impozitare progresivă care înseamnă că pentru cei care obţin venituri peste o anumită rentă să îi impozitezi în plus, acei oameni să nu aibă de suferit, să nu fie afectaţi şi viaţa lor să continue într-un ritm aproape normal”, a declarat Lucian Heiuş la Digi24.

Ce spune şeful ANAF despre firmele din România

Şeful ANAF susţine că firmele din România mai trebuie lăsate încă 5-10 ani pe o impozitare unică pentru a putea să acumuleze capital: „Eu cred că mai devreme de 2026-2027 nu putem să avem o discuţie serioasă şi o aplicare efectivă a unui asemenea impozit. Aceasta este o decizie pe care o va lua Parlamentul, iar noi ca specialişti putem să le spunem şi să le arătăm nişte date. Decizia va fi politică, aşa cum este normal”.

Citeşte şi: Vouchere de 1500 de lei pentru analize medicale şi TVA de 5% pentru produsele de copii. Gabriela Firea anunţă noul pachet de creştere a natalităţii

Lucian Heiuş a mai precizat că veniturile statului au fost supraestimate. „Ca președinte ANAF pot să discut doar pe partea de venituri. La partea de cheltuieli nu am acces, să văd cum a fost construită, unde se regăsesc, putem să avem surprize cu alte cheltuieli care poate nu au fost prognozate şi au apărut între timp. Politica bugetară este fluentă şi apar perturbaţii într-un timp foarte scurt. E clar că pe partea de venituri, veniturile au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal anul trecut, în decembrie”, a declarat şeful ANAF.

În opinia şefului ANAF, colectarea depinde de trei factori clari: puterea economiei unei ţări la un moment dat, nivelul de impozitare şi capacitatea administrativă.

„Capacitatea noastră administrativă este cumva limitată şi de instrumentele pe care eu le am astăzi la ANAF. Coordonez de un an de zile Agenţia şi lucrăm cu sisteme de gestionare a creanţelor fiscale la persoane juridice pe care le-am implementat în 2005. Eram director la Hunedoara, la Finanţe şi atunci s-a implementat acest sistem şi de atunci funcţionează până astăzi”, a declarat Lucian Heiuş.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult