- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sfaturile specialistului pentru educaţia financiară a tinerilor: „Trebuie învăţaţi cu bazele financiare. I-aş sfătui să se gândească de două ori la achiziţiile scumpe”

20 Mar, 23:01 • Russo George
Una dintre problemele cel mai des discutate în contextul educaţiei din România, dar nu numai, este cea a educaţiei financiare, în condiţiile în care s-a observat o tendinţă a tinerilor spre a cheltui din ce în ce mai mult, de multe ori fără discernământ, lucru care îi afectează serios atunci când ajung adulţi şi trebuie să se întreţină singuri.
Sfaturile specialistului pentru educaţia financiară a tinerilor: Trebuie învăţaţi cu bazele financiare. I-aş sfătui să se gândească de două ori la achiziţiile scumpe

Profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Adrian Mitroi este de părere că bazele educaţiei financiare trebuie puse din familie, unde părinţii trebuie să le prezinte tinerilor, în primul rând, cum se alcătuieşte bugetul unei familii, prin această transparenţă financiară aceştia fiind îndemnaţi să deprindă noţiuni de contabilitate primară, care să-i ajute mai departe în viaţă.

„Poate că vrei să faci un curs pentru a învăța puțină programare, o tabără unde poți afla lucruri noi, sunt lucruri pe care le poți face dacă nu ai inspirație financiară și nu ai bani suficienți (pentru investiții), poți să faci și treburile astea pentru lucrurile bune se adună omului gospodar. Nu sunt pentru toți lucrurile acestea, dar lucrurile pe care le văd la părinți, transparența administrării bugetului familiei este un subiect substanțial, le poate da celor tineri un exemplu interesant și îi lasă să învețe prima dată lucrurile grele iar apoi pot intra în lumea complicată a criptomonedelor, a investițiilor peste noapte care sunt foarte periculoase, și care, după sfaturile de pe internet, te fac milionar. Tânărul trebuie învățat cu bazele financiare, dacă le are pe acelea va fi mai capabil să aibă grijă de economia personală. Pentru că atunci când ai bani ai posibilitatea să urmărești oportunitățile care apar și care s-ar putea să fie foarte atractive”, explică profesorul ASE, pentru DC Business.

Sfaturile oferite de profesor tinerilor: „Acea frică de a nu fi în trend este o greşeală”

În ceea ce privește principalele greșeli ale tinerilor, Adrian Mitroi, mărturisește că gestionarea banilor este una dintre ele. În loc să investească în aceste mecanisme de dezvoltare semnalate anterior, tinerii consumă neîncetat, fără să își mai dea seama de impactul asupra bugetului lor și al familiei.

”Preferă taxi în locul transportului în comun, ultimul model de telefon, cele mai noi haine. Asta este o greșeală, acel FOMO (Fear of Missing Out), frica de a nu fi în trend. Fiecare dintre noi vrem să fim undeva în trend, să avem senzația de conformare cu modernitatea iar atunci și pentru cei mici există această tendință. I-aș sfătui să se gândească de două ori la achizițiile scumpe, fără grabă, Black Friday este în fiecare an, trebuie consultate și alte oferte, de văzut și costurile de transport și așa mai departe. Trebuie făcut un mic calcul economic, a conchis profesorul Adrian Mitroi.

Citeşte şi: Bonuri de masă mai multe pentru o largă categorie de bugetari în 2024