- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bonuri de masă mai multe pentru o largă categorie de bugetari în 2024

20 Mar, 17:54 • Dobran Viorel
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a cardului de bonuri de masă a crescut la valoarea de 40 lei / angajat / fiecare zi lucrată. Vestea bună penztru unii bugetaro este că vor primi mai multe tichete de masă.
Bonuri de masă mai multe pentru o largă categorie de bugetari în 2024

Bonuri de masă 2024. Noul an a venit cu o noutate în privința tichetelor de masă. De la 1 ianuarie, firmele care le acordă angajaților acest beneficiu vor plăti și CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate). Adică, 10%.

Firmele care le ofereau până acum angajaților tichete de masă o vor face în continuare, deci vor suporta costul suplimentar pentru a nu supăra salariații. Asta mai ales pentru că vor dori să-și păstreze forța de muncă, dar probabil că unele dintre ele nu vor face mărirea reglementată în vară.

Astăzi un tichet poate ajunge la 35 lei, iar de la 1 ianuarie 2024 la 40 de lei. Acestea sunt, de fapt, plafoane. Firmele pot opta pentru valori mai mici. Chiar erau discuții prin septembrie între unii angajați corporatiști pe această temă.

Serviciile locale specializate de evidența populației, salvamontul, scafandrii civili din cadrul serviciilor de salvare acvatică, precum și toți lucrătorii din ” servicii publice de interes local sau județean, specializate, cu personalitate juridică, înființate și organizate în subordinea consiliilor locale sau consiliilor județene” scapă de aplicarea mai multor prevederi ale legii 296/2023, cunoscută și ca legea austerității. Este o nouă categorie largă de instituții care beneficiază de derogare de la prevederile respectivului act normativ, ]n acest caz fiind vorba despre desființarea sau reorganizarea unor entități din zona admnistrației locale care nu îndeplinesc anumite condiții.

Mai precis, arată un proiect de OUG aflat și în posesia Economica, instituțiilor mai sus amintite nu li se mai aplică următoarele prevederi  din legea 296:

Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/ subordonarea/autoritatea autorităților administrației publice centrale/locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice;

b) activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

(2)Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin.

(1) se pot desființa/reorganiza/fuziona sau pot transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților administrației publice locale/centrale/județene, prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare.

Angajaţii din România care primesc vouchere de vacanţă de 3.250 de lei, bonuri de masă în fiecare lună şi acţiuni de 40.000 de lei. Se măresc şi salariile din februarie

(3) Prin desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/ autoritatea/ subordonarea autorităților administrației publice locale/județene/ centrale, trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii

Forma prin care se reorganizează instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1), respectiv: desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer de activitate și număr de personal, se aprobă prin hotărâri ale Guvernului României sau, după caz, prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale/județene.

Bonuri de masă peste limita prevăzută de lege pentru bună parte din bugetari

Bonuri de masă
Tichete de masă

Pe de altă parte, OUG consultat de noi vine cu o derogare care reduce practic aplicarea a două întregi articole din legea 296 a majorității celor vizați inițial. Mai precis, este vorba despe cele două articole care arătau că valoarea tichetelor de masă sau a indemnizației de hrană nu poate depăși nivelul a două salarii minime brute/pe an.

Vei primi bonuri de masă și în 2024? Iată cât sunt acestea valabile

” Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025.”, arată alin 1 din articolul 40 al legii mai sus menționate.

Proiectul de OUG consultat e noi propune ca de le această prevedere să fie exceptați toți cei care au încasat până la 31 decembrie 2023 bonuri de masă cu valoare mai mare decât cea stabilită în articolul de mai sus și care obțin venituri nete mai mici sau egale cu 8.000 de lei pe lună.