- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Șomajul românilor crește considerabil. Klaus Iohannis a promulgat legea

29 Sep, 15:14 • Bumbeneci Diana
Șomajul românilor crește considerabil în perioada următoare. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege care sprijină românii.
Șomajul românilor crește considerabil. Klaus Iohannis a promulgat legea

Șomajul crește din nou! Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi legea care prevede majorarea cuantumului indemnizației de șomaj. Legea a fost acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Acesta urmează să fie egal cu valoarea indicatorului social de referință.

Șomajul românilor crește din nou

 „Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, și este egal cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an”, prevede actul normativ.

Indemnizația pentru șomajul românilor este calculată luând în considerare valoarea indicatorului social de referință (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru șomaj și stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de șomaj. Conform legii actuale, cuantumul acestei indemnizații este 75 de procente, din valoarea indicatorului social de referință. Indicatorul social de referință este valoarea după care se calculează prestațiile sociale, de la venitul minim garantat la alocația pentru copii. Acesta este actualizat anual cu rata inflației. Pentru 2022, indicatorul social de referință este de 525,5 lei.

Șomajul românilor crește considerabil. Klaus Iohannis a promulgat legea
Șomajul românilor crește considerabil. Klaus Iohannis a promulgat legea

Citește și: O țară de evazioniști. Peste jumătate dintre românii care își închiriază apartamentele nu declară la ANAF veniturile. Jumătate dintre chiriași plătesc chiria cu cash

Tot joi, pe lângă anunțul legat de șomajul românilor, șeful statului a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Amintim că plata indemnizației de șomaj se face lunar, pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj, astfel:

  • 6 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 1 an;
  • 9 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 5 ani;
  • 12 luni pentru persoanele care au contribuit cel puțin 10 ani.

Absolvenții cu vârsta peste 16 ani care nu găsesc un loc de muncă în următoarele 60 zile după absolvirea unei instituții de învățământ primesc indemnizație de șomaj timp de 6 luni. Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, trebuie să depuneți cerere la agenția pentru ocuparea forței de muncă de care aparțineți în maximum 12 luni de când v-au încetat raporturile de muncă, de serviciu, de mandat etc.

Mai poți citi: Bilete de tratament balnear. Cum le poți utiliza și care sunt cele mai bune destinații balneare din România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult