- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Subvenție record pentru programul Tomata. Se dau bani grei pentru agricultorii din România. Sumele pe care le vor încasa românii

27 Sep, 16:00 • Bumbeneci Diana
Programul „Tomata” va putea aduce românilor o subvenție triplă față de alți ani. Fostul secretar de stat MADR, Marius Micu a vorbit despre sprijinul oferit agricultorilor din țara noastră.
Subvenție record pentru programul Tomata. Se dau bani grei pentru agricultorii din România. Sumele pe care le vor încasa românii

Subvenție fără precedent pentru românii care vor să acceseze programul „Tomata”. Este vorba despre proiectul gigant prin care legumicultorii au parte de un sprijin substanțial pentru producția de legume în spații protejate. Programul a fost modificat de mai multe ori, însă au fost și variante dezbătute în cadrul Ministerului Agriculturii. Multe dintre ele nu au fost puse în aplicare, însă sunt și acum în dezbatere.

Subvenție triplă, în programul Tomata

Fostul secretar de stat MADR, Marius Micu a fost prezent în emisiunea „Agricultura la Raport”, acolo unde a vorbit despre una dintre variantele de succes ale programului Tomata. Potrivit propunerii făcute de acesta, fermierii care fac parte din cooperative ar fi urmat să primească subvenție de trei ori mai mult decât valoarea normală a sprijinului acordat prin programul tomata. Marius Micu susține că a sprijinit permanent acest program, însă și-a dorit să îl deschidă mai mult către alte legume.

Subvenție record pentru programul Tomata. Se dau bani grei pentru agricultorii din România. Sumele pe care le vor încasa românii
Subvenție record pentru programul Tomata. Se dau bani grei pentru agricultorii din România. Sumele pe care le vor încasa românii

Anul trecut, din poziția de secretar de stat, eu am propus un lucru, dar nu am reușit să-l mai implementez, din păcate. Am zis că nu putem să dăm banii doar la persoane fizice, pentru că ne vom crampona în a produce o anumită cantitate pe care trebuie să o livrăm la un anumit moment, la un anumit preț etc. În primul rând, programul tomata este pentru subvenționarea energiei, căldurii necesare pentru a produce timpuriu, iar acest lucru trebuie înțeles foarte bine.

Eu am propus o subvenție dublă, 6.000 euro/1.000 mp pentru cine este entitate juridică. Legumicultorii ar spune că am înnebunit, că legumicultorii mici au o suprafață mică și îi pun să facă PFA, II, SRL etc. Nu! Facem cooperativă agricolă. Cooperativa înseamnă că rămâi persoană fizică, ești membru acționar, nu membru asociat, iar dacă ești membru acționar trebuie să primești dublu. Acest lucru înseamnă că pui acei bani într-o entitate economică care are sens comercial, poți să te gândești la investiție, poți să strângi volum ca să îl vinzi către supermarket”, a conchis Marius Micu în direct la AGRO TV.

Propunerea făcută de Marius Mincu făcea referire la faptul ca persoanele fizice să rămână la o subvenție în cuantum de 1.000 – 2.000 de euro. Ca un exemplu, persoana juridică ar urma să primească sume duble, iar membrul cooperator să primească triplu.

Mai poți citi: România, aproape de un dezastru economic. Semnal de alarmă al economiștilor: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”

„Propunerea mea la momentul acela era ca persoanele fizice să rămână la un cuantum de 1.000-2.000 euro, vorbim de sume ipotetice; persoana juridică să aibă dublu, iar membrul cooperator, ca să îl stimulez, să aibă triplu”, a mai completat Marius Micu.

Amintim că în primă fază, Ministerul Agriculturii a alocat 225 de milioane de lei în 2022 pentru a susține producția de tomate și de legume în spații protejate. Ministerul condus în prezent de Petre Daea a transmis că a primit o serie de solicitări pentru decontarea efectuării plăților pentru peste 4.000 de beneficiari din 10 județe.

La finele lunii august, numărul cererilor depuse la Ministerul Agriculturii pentru decontare a crescut extrem de mult. Conform datelor făcute publice, au fost primite cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66,26 milioane de lei.

Cele 10 județe care au trimis deconturile la MADR în vederea efectuării plăților sunt: Alba, Argeș, Constanța, Dâmbovița, Galați, Mureș, Neamț, Vâlcea, Vrancea, Ilfov. Cele mai multe cereri au fost înregistrate pentru județele Galați (3.551 solicitanți) și Ilfov (255 solicitanți)”, a fost transmis într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis că situația plăților este una destul de bună, iar pe măsură ce se vor primi dosarele pentru celelalte județe, instituția pe care o conduce va achita cererile de plată și pentru restul legumicultorilor înscriși în Programul Tomata, pentru a primi noua subvenție.

Ai mai putea citi și: Zile libere în 2023. Urmează un an cu surprize pentru angajații din România. În ce zile pică sărbătorile legale și ce libere își vor putea lua românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult