Ministrul Finanțelor din România, Tánczos Barna, a anunțat că România va primi o tranșă esențială de 1,3 miliarde de euro pe 10 iunie, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un ajutor vital pentru echilibrarea bugetului într-o perioadă fiscală delicată. Această sumă face parte din a treia cerere de plată pentru PNRR și este considerată crucială pentru stabilizarea financiară a țării, mai ales în contextul unei tranziții politice și economice complicate.
„România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din cererea nr 3 de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o finanțare importantă pentru echilibrarea încasărilor de la bugetul de stat”, a declarat oficialul, subliniind importanța acestor fonduri europene într-un context bugetar tensionat.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, nu exclude creșterea taxelor: ”Reforma fiscală se va discuta în a doua parte a anului”
Anunțul a fost făcut în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe ai Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles, unde au fost discutate teme esențiale pentru viitorul economic european, cum ar fi reforma TVA-ului pentru tranzacțiile online și finanțarea Apărării prin mecanismul SAFE. Ministrul român a explicat că discuțiile sunt fundamentale pentru a adapta politica fiscală europeană la provocările economice actuale, inclusiv tranziția digitală și geopolitică a Europei.
„Cu siguranţă, toată lumea aşteaptă dezbaterile din România despre reforma fiscală. Fără doar şi poate, România are nevoie de o reformă fiscală. Avem un angajament din acest punct de vedere, dar un guvern interimar nu are nici prerogative, nici mandat să discute asemenea aspecte, nici cu Comisia Europeană, nici acasă, cu societatea din România.
Noul guvern, guvernul care vine după acest guvern interimar, are prima şi cea mai importantă sarcină: de a discuta reforma fiscală, de a prezenta această reformă fiscală societăţii de acasă şi Comisiei Europene.
Această reformă trebuie să consolideze sistemul fiscal-bugetar pentru următorii şapte ani. De aceea este un aspect important, care nu poate fi discutat de un guvern interimar. Venim acasă cu această veste bună: pe 10 iunie vin cele 1,3 miliarde de euro”, a declarat Tánczos Barna.
În cadrul întâlnirii, Tánczos Barna a abordat și problema reformei fiscale din România, subliniind că, deși este un angajament asumat în fața Comisiei Europene, nu poate fi realizat de guvernul interimar. El a insistat că un guvern stabil, ales, va trebui să pună în aplicare reforma fiscală, care va consolida sistemul fiscal-bugetar pentru următorii șapte ani. Tánczos a adăugat că implementarea reformei fiscale este o prioritate pentru noul guvern și că aceasta nu poate fi discutată de un guvern interimar.
„În același timp, trebuie să fim cu toţii conştienţi de faptul că pe 18 mai decidem asupra viitorului ţării. Decidem asupra unei stabilităţi fiscal-bugetare sau alegem haosul, alegem incertitudinea, alegem lipsa de perspectivă? Pe 18 mai, toată societatea din România decide asupra viitorului nostru, viitorul nostru a tuturor. Haos sau predictibilitate? Veniţi la vot pe 18 mai”, a îndemnat ministrul.