- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tanczos Barna, primele declarații legate de măsurile luate pentru consumul de energie

15 Sep, 10:39 • Bumbeneci Diana
Tanczos Barna, primele declarații legate de măsurile luate pentru consumul de energie

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a făcut declarații legate de subiectul economisirii energiei. Barna este de părere că în situația în care românii vor fi mai atenți la consumul de energie electrică, vor putea să facă economie, așa cum recomandă oficialii de la nivelul Uniunii. Tanczos a mai confirmat că, la nivelul ministerului pe care îl are în conducerea sa, au fost luate deja măsuri pentru a reduce consumul de energie.

Tanczos Barna anunță că ministerul pe care îl conduce a luat primele măsuri de economisire pentru consumul de energie

Ministrul mediului este extrem de convins că în gospodăriile populației se poate face economie la consumul de energie electrică, „printr-o atenție sporită”. El este de părere că în societatea românească există „un sentiment neplăcut” când vine vorba despre restricții privind consumul, pentru că acestea aduc românilor aminte de perioada comunismului.

Citește și: Salariul românilor va fi mai mare. Ministrul Marius Budăi anunță câți bani vor primi angajații din România

Tanczos Barna, primele declarații legate de măsurile luate pentru consumul de energie
Tanczos Barna, primele declarații legate de măsurile luate pentru consumul de energie

Este o chestiune de educație, este o chestiune de nivelul de dezvoltare la care a ajuns societatea pentru că noi, în ultimele decenii, ne-am obișnuit: nu facem economie, nu ne presează foarte mult prețul energiei termice, nu ne presează foarte mult energia electrică, nu erau facturile foarte mari, erau suportabile. În aceste condiții, societatea nu era obligată, presată, invitată la asemenea economisire. 

În tot ce înseamnă consum – indiferent dacă vorbim de energie termică, electrică, alimente, mersul cu mașina – putem să economisim 10% fără niciun efort deosebit dacă suntem un pic mai atenți. Sunt foarte multe lucruri la care putem renunța. Sigur, este o asociere automată în societatea românească cu perioada de dinainte de 1989 și este un sentiment neplăcut, este o asociere neplăcută. Dar vedem în ce situație este toată Europa și cred că, în toată societatea, cu un ic de atenție, cu siguranță va duce la reducerea cu 5-10% a consumului”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri seară, la Digi 24.

Tanczos Barna este de părere că societatea românească este una „matură, care poate avea capacitatea de a percepe situația în care se află Europa”. El va face efortul pentru reducerea consumului.

Conform ministrului, diferit de gospodăriile din țara noastră, în instituțiile publice consumă doar becurile, „câteva frigidere” și aerul condiționat. În acest sens, ministrul Tanczos Barna susține că de săptămâna viitoare, se va trece la programul de iarnă, între ora 8:00 și ora 16:00, și se va renunța la folosirea aerului condiționat, subliniind că sediul instituției are deja 80% becuri economice.

Chestionat în legătură cu modul prin care ar putea veni reducerile de consum în ceea ce privește energia electrică, ministrul a explicat faptul că industria din domeniul energiei trebuie să-și mențină activitatea, pentru că acolo „sunt în joc locuri de muncă”. Tanczos Barna este de părere însă că celelalte companii se pot implementa măsuri de economisire a energiei fără vreun efort prea mare.

Citește și: Profesorii vor avea salariile modificate. Ministrul Educației: „dacă ratează șansa acestor legi, nu vor mai avea o altă șansă în educație”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult