- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Taxe mai mici pe salariu pentru români. Este vestea momentului pentru toţi angajaţii

16 Jan, 19:46 • Cornel Ghimeșan
Marcel Ciolacu a anunțat că odată cu preluarea guvernării, PSD ar putea modifica cuantumul taxelor pe care românii le plătesc la salariile de bază. Acest lucru ar fi posibil din 2024, atunci când liderul PSD va prelua funcția de premier de la Nicolae Ciucă.
Taxe mai mici pe salariu pentru români. Este vestea momentului pentru toţi angajaţii

Taxe mai mici pe salariu pentru români! Anul 2023 este și cel în care se va face rocada guvernamentală, conform protocolului semnat de PNL și PSD. Astfel, Marcel Ciolacu va deveni premier, în locul lui Nicloae Ciuca, dar vor fi şi câteva ministere pe care cele două partide le vor schimba. Pentru că orice modificare fiscală trebuie anunțată cu cel puțin şase luni înainte, potrivit legii, cel mai probabil micşorarea taxelor pe salariu va avea loc începând cu 2024.

Citeşte şi: Vouchere sociale 2023. Cardurile, alimentate cu întârziere. Când vor primi beneficiarii prima tranşă a ajutorului financiar

Marcel Ciolacu a declarat că PSD ar putea modifica cuantumul taxelor pe care românii le plătesc la salariile de bază. Noile măsuri ar putea fi regăsite în noul program de guvernare pe care social-democrații și-l vor asuma atunci când liderul PSD va deveni premier, prin rotativă. Totuşi, micșorarea taxelor aferente salariaților români ar putea veni la pachet cu majorarea taxelor și, eventual, a impozitelor, pentru angajatori.

Ce taxe plătește un angajat român în 2023

Un angajat din România cu renumerația minimă legală primește după o lună aproximativ 1.900 de lei, în timp ce către stat trimite 1.100 lei. Astfel, pentru o zi de muncă, un angajat care are salariul minim va câștiga 86 de lei, în timp ce statul va primi din taxe 53 de lei. De partea cealaltă, patronul acestui angajat trebuie să plătească lunar 68 de lei, care reprezintă contribuția asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25%.

Citeşte şi: Ce pensie primesc românii care au cotizat 10 sau 15 ani

Astfel, conform legilor în vigoare, un angajat din România cu salariul minim brut de 3.000 lei va plăti:

– fără taxe: 200 lei

– asigurări sociale 25%: 700 lei

– asigurări sociale de sănătate 10%: 280 lei

– impozit pe venit 10%: 122 lei

Aplicând aceste taxe, în mâna salariatului va rămâne o renumerație lunară de de 1.898 lei net.

De cealaltă parte, pentru un salariu minim brut de 3000 de lei, un angajator va plăti doar o contribuție asiguratorie pentru muncă de 2,25%, în valoare de 68 lei.

Salariu minim de 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023

Guvernul României a decis ca de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut să fie majorat de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Potrivit oficialilor din Ministerul Muncii, un român cu această renumerație va încasa lunar 1.863 de lei net. „Guvernul a aprobat hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 de lei.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 la sută, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei. În valoare netă, salariul este de 1.898 de lei, majorarea fiind de 374 de lei, iar creșterea netă de 24,5 la sută. Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere și acordul comun al Guvernului, reprezentanților patronatelor și sindicatelor, în cadrul ședinței Consiliului Național Tripartit”, scrie în comunicatul emis de Ministerul Muncii.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult