- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce pensie primesc românii care au cotizat 10 sau 15 ani

16 Jan, 16:17 • Bumbeneci Diana
Există anumite diferențe făcute atunci când vine vorba desper pensiile românilor. Iată ce bani primesc cei care au cotizat mai puțin de 15 ani.
Ce pensie primesc românii care au cotizat 10 sau 15 ani

Vești noi pentru românii care se tot gândesc ce bani vor primi în clipa în care vor ieși la pensie, dar și pentru cei care deja au statutul de pensionar. Persoanele care au lucrat timp de 10-15 ani și au cotizat la stat, vor primi pensie în momentul în care împlinesc vârsta necesară. Procentul este de 40% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% cu fiecare an lucrat și înregistrat la Casa Națională de Pensii.

Ce bani primesc pensionarii care au cotizat între 10 și 15 ani

Legea care a primit undă verde în Guvern arată o diferență între persoanele care au cotizat timp de 10-15 ani și cei peste 15 ani. Aceștia menționați anterior vor primi 45% din salariul minim brut, iar pentru fiecare an de vechime, se adaugă 1%.

Așadar, românii care au o vechime cuprinsă între 10-15 ani, în momentul în care ajung la vârsta pensionării, vor primi 40% din salariul minim brut pe țară și pentru fiecare an de vechime se adaugă câte 1%. Înainte de adoptarea legii, nu era nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Se poate ajunge la situația în care o persoana care a lucrat 12 ani să aibă aceeași pensie ca unul cu 35 de ani experiență, însă plătit cu salariul minim pe economie.

Pensie
Pensie

Citește și: Bilete de tratament balnear în 2023. Ce români le pot obține și care sunt actele necesare

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

Au fost anunțate modificări și în cazul pensiei de urmaș. Mai exact, pensia de urmaș a fost revizuită în Parlament, iar noutatea este ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. După decesul unuia dintre soți, cel rămas în viață va primi un ajutor de 25% din pensia acestuia.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, prevede legea.

Ai mai putea citi și: Cât trebuie să muncească un român în Germania pentru a ieși la pensie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult