- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Toţi comercianţii vor fi obligaţi să permită plata cu cardul. De când se aplică legea, publicată deja în Monitorul Oficial

24 Dec, 11:19 • Russo George
Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru salariile cash, a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Legea se aplică în termen de 180 de zile de la publicare, respectiv din 16 iunie 2023.
Toţi comercianţii vor fi obligaţi să permită plata cu cardul. De când se aplică legea, publicată deja în Monitorul Oficial

Tot din 16 iunie 2024, toți comercianții va trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument care să permită plata fără numerar, decizie justificată în expunerea de motive prin „scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată”.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se arată în expunerea de motive.

Legea 406/2023 prevedea inițial o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar care a fost scoasă până la urmă. Actul a apărut marți în Monitorul Oficial și intră în vigoare după 180 de zile, adică în data de 16 iunie 2024.

Citeşte şi: Un nou lanț de magazine pe piața din România! Este de origine polonez și are mii de unități!

Nu se preciza exact cum anume se puteau plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă trebuia să fie fără numerar. „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea inițial documentul, potrivit Avocatnet.ro.

Însă parlamentarii au reformulat prevederea, astfel încât aceasta stabilește în forma oficială doar posibilitatea de a plăti salariul în cont bancar: „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”.

Citeşte şi: Perspectiva macroeconomică a României la sfârșitul anului 2023. Calculele efectuate de Guvern efectuate la începutul și sfârșitul anului!