- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi modernizată. Cu cât va fi prelungită viața reactorului

08 Mar, 10:18 • Cornel Ghimeșan
Nuclearelectrica, compania care produce peste 18% din energia din țară şi care are o pondere de 33% din producția totală de energie fără CO2 din România, a făcut un nou pas în cadrul proiectului de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare CNE Cernavodă printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin.
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi modernizată. Cu cât va fi prelungită viața reactorului

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi modernizată. Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin, singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global.

„SN Nuclearelectrica SA a selectat compania Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU al Unităţii 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viaţă a acestuia”, a anunţat Virgil Popescu, ministrul energiei, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Uzina Mecanică Cugir investește 650.000 de lei pentru extinderea producției de muniție tip NATO. Proiectul se derulează „pe repede înainte”

„Retehnologizarea va prelungi durata de funcţionare a reactorului Unităţii 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060. Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unităţii 1, în SEN (Sistemul Energetic Naţional) vor fi livraţi anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani”, a mai transmis Virgil Popescu.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi modernizată

Acordul se întinde pe o durată de doi ani și are o valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari. Conform reprezentanților companiei de stat, SNC-Lavalin va efectua în cadrul acestul acord servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

Citeşte şi: Neatenția se plătește! Un român a trăit un adevărat șoc după ce și-a lăsat mașina parcată lângă aeroport. Motivul pentru care bărbatul a primit o amendă record când a scos bonul de parcare

„Retehnologizarea Unității 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea României prin energie curată, cu costuri reduse și disponibilitate 24/7. Suntem mândri să valorificăm cei 26 de ani de expertiză nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și productivitate, să lucrăm alături de specialiști internaționali de top și să finalizăm acest proiect strategic pentru securitatea energetică a României, pentru obiectivele de decarbonizare și pentru noua generație de specialiști”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult