Situația economică a multor familii din România rămâne dificilă, iar creșterea prețurilor la alimente și utilități obligă românii să facă sacrificii în privința hranei pentru a-și putea plăti facturile. Conform celui mai recent barometru Eurostat privind gradul de sărăcie, aproximativ 16,3% dintre români nu își permit o masă adecvată, care să includă carne, pește sau un echivalent vegetarian, cel puțin o dată la două zile. Această situație plasează România pe locul trei în Uniunea Europeană, după Bulgaria (18,7%) și Slovacia (17,1%), și mult peste media UE de 8,5%, relatează Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Bucureștenii, copleșiți de facturile la utilități după expirarea plafonării și creșterea TVA-ului. Ministerul Energiei pregătește măsuri pentru scăderea prețurilor
Deși procentul este în scădere față de anul precedent, când 23% dintre români nu aveau acces la astfel de mese, datele rămân îngrijorătoare. Românii au ajuns să reducă cantitățile de alimente și să înlocuiască produsele mai scumpe cu variante mai accesibile, cum ar fi cartofii, pentru a face față cheltuielilor cu facturile, ratele la bănci și utilitățile. Salariile mai mici și reducerea burselor pentru elevi și studenți au amplificat dificultățile familiilor, afectând direct capacitatea de cumpărare și obiceiurile alimentare.
Institutul Național de Statistică arată că prețurile la carne și pește au crescut cu aproximativ 5% în 2025 comparativ cu anul precedent, ca urmare a majorării costurilor cu logistica și energia. Din totalul cheltuielilor unei familii, 16,7% sunt alocate alimentelor, procent în scădere față de ultimele luni ale lui 2024, 22,1% pentru bunuri nealimentare și 34,5% pentru taxe și impozite.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Energiei: „Avem peste medie pierderea tehnologică”: Pierderi de până la 25% cresc facturile populației