- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc

20 Mar, 13:15 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru românii ajunși la vârsta de pensionare! Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere în Senat, mai multe persoane care au ajuns la vârsta de pensionare ar putea să își primească înapoi banii plătiți la pensii.
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc

Categoria de persoane care va primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc. Proiectul de lege îi vizează pe românii care au ajuns la vârsta de pensionare, au plătit bani la pensie de-a lungul timpului, dar nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare.

Citește și Pensii anticipate 2023! Românii pot ieși mai devreme la pensie dacă respectă o serie de reguli

Categoria de persoane care va primi banii înapoi de la pensii, prin Fisc

Proiectul care se află în prezent, pe masa Senatului, prevede ca banii plătiți pentru pensie să poată fi restituiți și în situația decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, caz în care sumele vor putea fi transferate către urmașii săi legali.

Mai exact, proiectul legislativ vizează „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”.

Documentul prevede ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

– când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;

– în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

În prezent, în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

De asemenea, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

Potrivit proiectului aflat pe masa Senatului, suma de bani care va trebui restituită românilor va fi actualizată cu rata inflației, iar plățile vor fi făcute prin agențiile județene ale Fiscului.

Cea care se va ocupa de calculul contribuţiilor de asigurări achitate de români în timpul muncii este Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

„Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)”, au transmis inițiatorii acestei măsurii.

Citește și CNPP: 10.198 pensii de serviciu au fost date în februarie. Cel mai mare ajutor bănesc înregistrat valorează 21.477 de lei
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult