- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vești proaste pentru acești angajați! Vor pierde mii de lei în decembrie

14 Nov, 13:22 • Alexe Raluca
Mii de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia sunt furioşi, după deciziile luate la Bucureşti. Potrivit acestora, angajații urmează să fie lăsați fără mii de lei în luna decembrie, dar şi fără voucherele de vacanţă ce ar fi urmat să vină în 2024.
Vești proaste pentru acești angajați! Vor pierde mii de lei în decembrie

Mii de angajaţi din România ar putea pierde câteva mii de lei în decembrie, bani ce erau acordaţi pe lângă salariu. De asemenea, este posibil să nu mai beneficieze nici de vouchere de vacanţă în 2024. Este vorba despre salariaţii de la Complexul Energetic Oltenia, peste 10.000 la număr.

Citește și: Sebastian Burduja promite ajutor pentru Complexul Energetic Oltenia. Ministrul Energiei: „Politica nu are ce căuta în acest proiect”

Mii de angajați riscă să piardă mii de lei în decembrie

Primele de Crăciun în sectorul bugetar sunt amenințate în urma adoptării ordonanței de austeritate care taie drastic din cheltuielile de la final de an. Poate fi vorba despre prime, achiziții sau târguri de Crăciun.

Sindicatul din Complexul Energetic Oltenia lucrează la un memorandum care va ajunge pe masa Executivului în curând. Oamenii cer Guvernului să fie exceptați de sub incidența acestei ordonanțe de austeritate, în caz contrar, apărând riscul ca angajaţii CEO să nu mai poată primi nici prime de sărbători, nici vouchere de vacanță.

Liderii sindicatelor sunt încrezători cu privire la acordarea primelor de Crăciun, fiind convinși și că angajații vor primi drepturile deja negociate în cadrul contractului de muncă. În plus, se vor implica activ pentru a obține o excepție de la prevederile ordonanței de austeritate pentru Complexul Energetic Oltenia.

„Le vom primi. Vom face în așa fel încât să fie primite primele de Crăciun. Există posibilități astfel încât această companie să fie exceptată de la prevederile acestei ordonanțe”, a afirmat Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari, la Radio Infinit.

Prima de Crăciun la Complexul Energetic Oltenia este de 3.000 de lei, conform contractului colectiv de muncă. Conform prevederilor Codului Fiscal, companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun cu o valoare de până la 300 de lei, fără a impozita suma respectivă. Pentru această sumă, nu se aplică contribuții la Asigurările Sociale. Anterior, limita pentru neimpozitare în cazul primelor era de 150 de lei.

Codul Fiscal menţionează ca neimpozabile și „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.

Citește și: Va intra Complexul Energetic Oltenia în insolvență? Ministrul Energiei: „Resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvenţa”