- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va intra Complexul Energetic Oltenia în insolvență? Ministrul Energiei: „Resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvenţa”

29 Apr, 09:55 • Bumbeneci Diana
Ministrul Energiei transmite că Guvernul actual nu susține insolvența pentru Complexul Energetic Oltenia. Virgil Popescu promite că nu se va ajunge la o astfel de situație.
Va intra Complexul Energetic Oltenia în insolvență? Ministrul Energiei: „Resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvenţa”

Ministrul Energiei, despre riscul intrării în insolvență a Complexului Energetic Oltenia.Prezent la Târgu Jiu, oficialul a explicat că în cazul Complexului Energetic Oltenia nu se pune problema insolvenţei.

Complexul Energetic Oltenia, în insolvență?

Societatea Complexului Energetic Oltenia S.A. este o companie energetică din România, înființată în anul 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia cu complexele energetice Turceni, Rovinari și Craiova. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deține 77% din capital.

Te mai poate interesa și: România, mai săracă de la o zi la alta! Singura fabrică de ciocolată din țară a cerut insolvența, după 25 de ani de activitate

Complexul Energetic Oltenia
Complexul Energetic Oltenia

„Deci, un guvern liberal, în anul 2020, a dat un ajutor de salvare de 247 de milioane de euro. Alt guvern liberal de coaliţie, alte 250 de milioane de euro. O să vedeţi unde vreau să ajung… Alt guvern de coaliţie, 500 de milioane de euro, acelaşi guvern, alte 180 de milioane de euro. Deci, resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvenţa, cum aud, a companiei, a Complexului Energetic Oltenia.

Este exclus aşa ceva. Acum avem un plan de restructurare aprobat, un plan de restructurare care presupune investiţii de un miliard de euro în Complexul Energetic Oltenia, 1.300-1.350 de megawaţi pe gaz, 747 capacitate instalată de fotovoltaic şi încă două unităţi, la Rovinari şi una la Turceni, care sunt în rezerva sistemului. (…) Trebuie să ne gândim că, până la urmă, CEO trebuie să reziste şi în 2026 şi în 2030 şi peste, în 2040. CEO trebuie să existe aici. CEO nu dispare.

CEO nu înseamnă numai cariere miniere, ci înseamnă producţie de energie, gaz, fotovoltaic şi cărbune”, a declarat Virgil Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a mai transmis că planul este în întârziere din cauza modificărilor preţurilor la energia electrică, încă din anul 2022, dar că investiţiile vor debuta în 2026 – 2027. Declaraţia a fost confirmată şi de afirmaţia premierului Nicolae Ciucă, care a subliniat că judeţul Gorj nu are cum să dispară din relevanţa energetică a României.

Tot pe marginea acestui subiect arăztor, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a precizat că Gorjul va avea la dispoziţie, prin Fondul de Tranziţie Justă, 540 de milioane de euro.

„2.300 de locuri de muncă, 6.800 de participanţi la cursuri de recalificare profesională, 1.300 de firme care vor fi sprijinite din cei 540 de milioane de euro. Toate aceste lucruri, haideţi să le urnim din loc”, a arătat Marcel Boloş.

Ai mai putea citi: Air Claim, prima companie care a solicitat în instanță intrarea în insolvență a operatorului Blue Air. Mihail Coteș: „Creanțele certe, lichide și exigibile împotriva Blue Air depășesc de multe ori pragul legal minim pentru deschiderea insolvenței”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult