- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vine sfârșitul pentru mii de companii în 2023! Scenariul sumbru al specialiștilor economici

25 Jan, 15:41 • Claudia Simion
Foarte multe companii de pe piața internațională au fost afectate de evenimentele petrecute în ultimele luni, și anume războiul pornit de ruși în Ucraina, pachetele de sancțiuni occidentale aplicate împotriva Rusiei sau creșterea uriașă a prețurilor la energie.
Vine sfârșitul pentru mii de companii în 2023! Scenariul sumbru al specialiștilor economici

Specialiștii în economie au prezis că mii de firme din Marea Briatanie urmează să intre în colaps în 2023 din cauza crizelor multiple, a costurilor de producție mari și a scăderii cererii consumatorilor. Sunt multe temeri legate de faptul că anul acesta ar putea să se prăbușească un val val de companii britanice, pe măsură ce criza costului vieții continuă.

La finalul anului trecut numărul firmelor aflate în pragul falimentului a crescut cu peste o treime în Marea Britanie, potrivit informațiilor furnizate de firma de insolvență Begbies Traynor. Din nefericire, se așteaptă ca acest număr să crească din cauza costurilor mai mari și a consumatorilor care își reduc cheltuielile, potrivit BBC.

Citește și Se vinde o bancă din România! Ce se va întâmpla cu sutele de mii de clienți

Paul Jones, co-fondatorul fabricii de bere Cloudwater Brew, a spus că presiunea a fost simțită ca un „coșmar fără sfârșit”. Julie Palmer, partener la Begbies Traynor, a declarat că primește un număr tot mai mare de apeluri de la proprietarii de afaceri precum domnul Jones, care erau îngrijorați dacă vor mai putea continua afacerile.

Compania lui Jones din Manchester încearcă din răsputeri să rămână pe linia de plutire din martie 2020, dar se luptă din greu cu costurile ridicate, cu datorii, cu încrederea scăzută a consumatorilor.

Numărul companiilor din Marea Britanie aflate în dificultate financiară critică a crescut cu 36% în ultimele trei luni ale anului 2022, a anunțat Begbies Traynor. O firmă se află în dificultate financiară critică dacă are mai mult de 5.000 de lire sterline datorii, în urma unor hotărâri judecătorești sau cereri de lichidare împotriva acesteia.

Citește și Date surprinzătoare! România, țara cu cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană

Șefa NatWest, Alison Rose, a spus că, deși cel mai mare creditor de afaceri din Marea Britanie nu a văzut încă eșecuri larg răspândite, ea este îngrijorată de faptul că firmele nu pot sau nu sunt suficient de încrezătoare pentru a investi în viitor. „Vedem foarte puține investiții datorită încrederii foarte scăzute a afacerilor. Pentru mine, aceasta este o preocupare reală, deoarece va afecta creșterea viitoare”, a declarat expertul.

Tags: