- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Voucherele de vacanță transformate în bani vor duce la o pierdere substanțială a încasărilor din turism. Avertismentul ANAT

07 Sep, 20:25 • Alexe Raluca
Voucherele de vacanță ar putea fi transformate în bani lichizi acordați angajaților sau chiar suspendate. Specialiștii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) avertizează că o astfel de schimbare ar duce la o scădere cu 50% a încasărilor din turism, sector și așa afectat în ultimii ani.
Voucherele de vacanță transformate în bani vor duce la o pierdere substanțială a încasărilor din turism. Avertismentul ANAT

Suspendarea sau înlocuirea voucherelor de vacanță cu bani lichizi dați angajaților ar determina o scădere cu 35% – 50% a încasărilor din turismul intern, avertizează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Impactul negativ va fi cu atât mai mare, cu cât românii oricum cheltuiau în plus aproximativ contravaloarea tichetelor acordate din partea statului, respectiv 1.400 de lei.

Citește și: Se majorează voucherele de vacanță! Mai mulți români nu vor mai avea dreptul la acestea

Modificările la sistemul de acordare al tichetelor de vacanță poate dăuna grav turismului românesc

Potrivit ANAT, 20% dintre angajații care primesc acum vouchere de vacanţă nu îşi vor mai permite să meargă în concedii, în timp ce alţi 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara ţării.

„Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%. Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc. Guvernul vehiculează o serie neagră de măsuri anti-turism, care ar îndrepta multe firme către faliment. Toate organizaţiile patronale, sindicale şi publice din domeniul industriei ospitalităţii îşi manifestă dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative în bani la tichete, indiferent de tipul de tichet. România trebuie să continue acele politici publice care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, nicidecum să renunţe la ele. Reamintim că acordarea voucherelor de vacanţă a determinat mărirea numărului de structuri de cazare autorizate de la 6.200, câte erau în 2006, la 20.000, câte sunt în prezent. Ceea ce înseamnă mai mult decât triplarea numărului lor. De asemenea, voucherele de vacanţă au determinat, în paralel cu investiţiile străine, şi dezvoltarea hotelurilor de lanţ internaţional, investiţii româneşti de sute de milioane de euro anual în ultimii 8-10 ani”, susţine ANAT, într-un comunicat.

În opinia operatorilor de turism, transformarea voucherelor de vacanţă în bani cash ar reprezenta o mare greşeală, care ar afecta grav industria turismului național.

„Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuţi ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiţi exclusiv pe anumite produse/servicii, nici că banii rămân în România. Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilităţi fiscale. În Belgia, unde s-a încercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare în cash, s-a renunţat la idee fiind considerată discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat. Voucherele de vacanţă au stimulat cererea pentru servicii turistice în România. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turişti care aleg să călătorească în ţară şi, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”, a afirmat Adrian Voican, vicepreşedintele ANAT, pentru AGERPRES.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism mai explică faptul că eliminarea voucherelor de vacanţă ar putea cauza mai multe prejudicii asupra turismului şi a economiei româneşti, cum ar fi: scăderea cererii pentru serviciile turistice, impact negativ asupra unităţilor de cazare şi a restaurantelor, întrucât mulţi turişti folosesc voucherul de vacanţă pentru a plăti cazarea şi mesele în hoteluri şi restaurante locale, iar eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta negativ afacerile din aceste sectoare, mai ales în perioadele de vârf, cum ar fi sezonul estival sau sărbătorile și pierderea competitivităţii în turism.

De asemenea, eliminarea voucherelor de vacanţă ar avea impact asupra angajaţilor, întrucât aceştia beneficiază de ele ca o recompensă pentru munca lor şi ca o modalitate de a-şi permite vacanţe în România. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta satisfacţia, moralul și performanța acestora, mai consideră ANAT. Un alt efect ar fi ca unele locuri de muncă din acest domeniu să fie afectate, ceea ce ar putea duce la şomaj şi la o presiune suplimentară asupra economiei. Scăderea veniturilor fiscale ar fi o altă problemă, întrucât Guvernul a impozitat aceste tichete, la fel şi cheltuielile făcute cu ele.

Citește și: Vouchere de vacanță și mai mulți bani pentru angajații din sănătate. Guvernul Ciolacu adoptă OUG privind drepturile salariale