- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Zece județe din România, în topul zonelor cu cel mai mare salariu din țară! Unde s-au majorat substanțial veniturile

28 May, 12:57 • Alexe Raluca
Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net, în februarie 2024, s-au înregistrat în Bacău, Mehedinți și Călărași. În aceste județe, salariile au depășit 4.000 de lei, crescând cu peste 21%.
Zece județe din România, în topul zonelor cu cel mai mare salariu din țară! Unde s-au majorat substanțial veniturile

Salarii mai mari în Bacău, Mehedinți și Călărași în luna februarie 2024. În cele trei județe din România au salarii majorate cu peste 21%, depășind pragul de 4.000 de lei.

Citește și: Cât câștigă culegătorii de roșii din Germania sau Austria în 2024. Jobul vine la pachet cu salarii uriașe și o listă lungă de beneficii

Zece județe din România, în topul zonelor cu cel mai mare salariu din țară

În Bacău, veniturile medii nete ale angajaților din județ au crescut de la aproximativ 3.700 de lei în februarie 2023, la aproape 4.500 de lei în aceeași lună din 2024, potrivit Ziarul Financiar. Cele mai mici creșteri salariale s-au înregistrat în județele Hunedoara, Mureș și Harghita.

Cele mai mari salarii din țară continuă să fie acordate de companiile din București, Cluj și Timiș, unde salariile nete sunt de aproape 6.200 de lei. Județele cu salarii mici au înregistrat cele mai semnificative creșteri salariale, conform calculelor bazate pe datele Institutului Național de Statistică (INS). Datele oficiale indică faptul că zece județe din România au avut creșteri salariale de peste 20% în ultimul an, în timp ce cinci județe au avut creșteri sub 10%.

Creșterile salariale anuale cele mai mari au fost observate în județele Bacău, Mehedinți și Călărași, cu creșteri ale salariului mediu net de peste 21% în februarie 2024 comparativ cu februarie 2023. În aceste județe, salariile au depășit 4.000 de lei.

Între timp, la vârful țării se discută despre majorarea salariilor bugetarilor, însă acest lucru ar ănsemna un impact mult prea mare pentru bugetul statului. După multiplele greve ale angajaților din Guvern, Marcel Ciolacu a a adoptat în regim de urgență: majorare salarială de 10% în două tranșe (în iunie și septembrie), pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală.

De aceste majorări beneficiază angajații din domeniul Culturii, cei de la Registrul Comerțului, de la agențiile de Mediu, angajații din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, cei din cadrul Apărării și funcționarii din primăriile localităților cu mai puțin de 20.000 de locuitori.

De asemenea, primul ministru a menționat că va cere ministerelor să prezinte un plan de restructurări pentru angajații care nu mai dau randament și nu mai produc performanță.

Citește și: Guvernul confirmă oficial creșterea salariilor pentru o categorie de români! Marcel Ciolacu: „Era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”