- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

70% dintre restantele catre banci provin de la IMM-uri

04 Jul, 15:19 • Redactia DailyBusiness
Aproximativ 70% dintre restantele catre banci sunt reprezentate de datoriile IMM-urilor, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
70% dintre restantele catre banci provin de la IMM-uri

„Sectorul IMM (institutii mici si mijlocii) reprezinta inca un grad ridicat de risc pentru banci, astfel se explica faptul ca doar un procent redus dintre firmele mici si mijlocii au credite la banci”, a precizat vineri presedintele FNGCIMM, citat de NewsIn, cu ocazia lansarii Cartei Albe a IMM din Romania, elaborata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Pe de alta parte, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a subliniat ca, la randul lor, IMM autohtone „manifesta o oarecare retinere in solicitarea creditelor, astfel ca mai mult de 70% dintre firme se autofinanteaza, iar procentul lor este in crestere”.

Potrivit Cartei Albe a IMM, in afara firmelor care apeleaza la credite bancare, aproape 26% din totalul IMM utilizeaza leasingul, 5,5% din companii au obtinut fonduri nerambursabile, 4% dintre firme au realizat imprumuturi de la institutii financiare specializate, 1,4% s-au finantat prin factoring, si mai putin de 1 procent – din intreprinderi au accesat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

In ce priveste fondurile nerambursabile, Nicolescu a precizat ca doar 0,76% dintre intreprinderi au elaborat proiecte care au fost aprobate, iar in momentul de fata, 3% dintre IMM au proiecte in curs de elaborare.