- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

A aparut ghidul evaluatorilor: Bancile vor putea estima valoarea apartamentelor fara sa mai trimita oameni pe teren

15 Dec, 00:01 • gecad.net
Bancile isi vor putea evalua "la pachet" garantiile din portofoliu si nu vor mai fi obligate sa apeleze la evaluari individuale pentru fiecare garantie in parte, potrivit "Ghidului privind evaluarea pentru garantarea imprumuturilor" elaborat de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).
A aparut ghidul evaluatorilor: Bancile vor putea estima valoarea apartamentelor fara sa mai trimita oameni pe teren

Ghidul include un set de norme generale in functie de care bancile isi vor adapta propriile seturi de norme, atunci cand vor evalua garantiile, fie ca este vorba de locuinte, masini sau alte bunuri aflate in portofoliu, a spus marti Filip Stoica, presedinte ANEVAR.

Potrivit sefului ANEVAR, evaluarile propriului portofoliu facute de unele banci in 2009 s-ar putea sa nu fie recunoscute de catre BNR, ceea ce ar insemna ca bancile respective ar putea fi nevoite sa isi reevalueze portofoliul. Evaluarea va fi facuta la finele fiecarui an, daca se vor observa diferente foarte mari la nivelul evolutiei pietei, raportat la anul precedent, a spus Adrian Vascu, membru in Consiliul Director al ANEVAR.

„Supravegherea BNR asupra institutiilor de credit a scos la iveala anumite aspecte potrivit carora unele opinii ale evaluatorilor erau alterate. Cand au cautat sa vada de unde apar aceste neintelegeri s-a ajuns la concluzia ca relatia banca-evaluator-client este stabilita potrivit unor criterii diferite la fiecare banca in parte. Ca sa nu mai existe discrepante, s-a decis sa fie o abordare unitara”, a spus Stoica care a mentionat ca ghidul a fost redactat la cererea BNR.

Bancile va trebui sa tina cont de acest ghid atunci cand fac evaluarea garantiilor la acordarea creditului, a garantiilor din portofoliu si atunci cand fac executari silite, iar controlul respectarii prevederilor ghidului revine reglementatorului pietei, respectiv Bancii Nationale (BNR).

Potrivit ghidului, bancile vor fi obligate sa faca evaluarea individuala a garantiilor, atunci cand acorda credite.

In schimb, la evaluarea garantiilor mai vechi din portofoliu, bancile vor putea face o evaluare statistica.

In cazul evaluarii statistice, portofoliul bancii se imparte in mai multe „populatii”, adica grupuri (apartamente, terenuri, masini sau orice alt bun cu care este garantat un credit) de bunuri care au caracteristici omogene si valori comparabile.

Din randul „populatiilor” vor fi selectate in functie de anumite criterii stabilite in ghid esantioane reprezentative de bunuri si se va face evaluarea lor, iar valorile astfel obtinute vor fi extrapolate la intreaga populatie de credite, au explicat reprezentantii ANEVAR.

Evaluarea bunurilor din esantionul selectat se va face in functie de valorile la care au fost facute vanzari de bunuri similare de pe piata, iar datele vor fi seclectate de la agentii imobiliare si de la notariate, a spus Adrian Vascu, membru in Consiliul Director al ANEVAR.

Aceasta operatiune va fi facuta de catre o echipa care include evaluatori si statisticieni.

Fata de evaluarea individuala, cea statistica ar trebui sa aduca o economie de bani in bugetul bancilor, a spus Stoica, fara a putea estima insa la ce nivel s-ar putea ridica aceasta.

Daca la nivelul portofoliului de credite nu exista bunurile care indeplinesc criterii comune asa incat sa poata fi evaluate statistic, atunci se va face evaluare individuala, a mai spus Stoica.

Atunci cand nu exista o piata lichida, evaluarea imobilului se va putea face in functie de „costul de inlocuire”, care reprezinta o estimare a costului care ar trebui platit pentru ridicarea constructiei in prezent, din aceasta valoarea scazandu-se deprecierea fizica si de utilitate a bunului. Stoica a mentionat ca bancile vor putea obtine derogari de la prevederile codului pentru evaluarile acestor bunuri.

In ceea ce priveste bunurile executate silit, acestea vor fi evaluate in functie de valoarea de piata, a spus si seful ANEVAR, Filip Stoica.