- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aderarea continua la pensiile obligatorii a inceput

29 Apr, 14:49 • Redactia DailyBusiness
Arbitrul pensiilor private a demarat vineri procesul de aderare continua in sistemul pilonului II, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor si completarilor aduse normei privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat.
Aderarea continua la pensiile obligatorii a inceput

Aderarea continua este procesul prin care persoanele eligibile devin participanti la un fond de pensii administrat privat, din proprie initiativa, prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizarea aleatorie de catre CNPAS, ulterior procesului de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)

Lunar, administratorii trebuie sa trimita un raport catre Comisia Nationala a Pensiilor (CNPAS) si catre CSSPP, la data de 20 a fiecarei luni, pentru luna precedenta. Raportul lunar contine atat date de identificare ale persoanei care a semnat un act de aderare, cat si informatii despre fondul de pensii pentru care acea persoana a aderat, in sistemul Pilonului II.

Pe baza raportului lunar transmis de catre administratori, CNPAS verifica daca persoana este inscrisa in Registrul Participantilor si daca figureaza cu un singur act de aderare. Daca aceste conditii sunt indeplinite, persoana este validata in Registrul Participantilor. Persoana va fi invalidata in cazul in care a semnat mai multe acte de aderare sau daca nu este inregistrata in evidentele CNPAS.

Potrivit noilor prevederi privind aderarea continua si evidenta participantilor in sistemul pilonului II, persoanele eligibile care nu au implinit varsta de 35 de ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat in termen de 4 luni de la data la care devin eligibile.

Persoanele eligibile cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, pot sa adere in orice moment la un fond de pensii administrat privat. O persoana poate adera la un singur fond de pensii administrat privat care a fost autorizat de catre CSSPP.

Repartizarea aleatorie se face cel tarziu in data de 20 a fiecarei luni

Persoanele obligate sa adere la un fond de pensii, dar care nu semneaza niciun act individual de aderare la un fond de pensii administrat privat in termen de 4 luni de la data de la care devin eligibile, vor intra in procedura de repartizare aleatorie alaturi de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare. Procedura lunara de repartizare aleatorie va fi finalizata de catre CNPAS pana cel tarziu in data de 20 a fiecarei luni.

In data de 10 a fiecarei luni, CNPAS incepe procedura de repartizare aleatorie, prin identificarea persoanelor care nu au semnat nici un act individual de aderare la un fond de pensii administrat privat sau au semnat mai multe acte de aderare.

La finalizarea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS valideaza persoanele pentru fiecare fond de pensii administrat privat in parte si actualizeaza informatiile in Registrul Participantilor.

In termen de 30 zile calendaristice de la data primirii notificarii, administratorul caruia i-au fost repartizati aleatoriu participanti de catre CNPAS are obligatia de a le notifica acestora denumirea fondului de pensii administrat privat si administratorul acestuia.

CNPAS repartizeaza persoanele direct proportional cu numarul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii administrat privat in parte, raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile de pensii administrate privat.

Aderentii se pot transfera la alt fond dupa plata primei contributii

Transferul la un alt fond de pensii administrat privat se poate solicita doar dupa plata primei contributii la fondul de pensii administrat privat la care o persoana a aderat sau la care a fost repartizat aleatoriu de catre CNPAS.

Actele individuale de aderare la un fond de pensii administrat privat, semnate in perioada cuprinsa intre data de 18 ianuarie 2008 si data intrarii in vigoare a prezentei norme, vor fi transmise catre CNPAS in cadrul primului raport lunar.

Persoanele care nu au implinit 35 de ani la data luarii in evidenta de catre CNPAS in sistemul asigurarilor sociale, in baza declaratiei la sistemul public de pensii, precum si persoanele care nu a implinit varsta de 45 de ani la data semnarii actului individual de aderare si care sunt asigurate la sistemul public de pensii, sunt eligibile pentru sistemul pilonului II de pensii private.