- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ajutor în valoare de 80 de milioane de euro pentru TAROM. Sorin Grindeanu: „Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a Tarom-ului”

12 Feb, 14:54 • Bumbeneci Diana
Sprijin nou pentru TAROM. Sorin Grindeanu confirmă că în 2024 compania va primi ajutor de peste 80 de milioane de euro.
Ajutor în valoare de 80 de milioane de euro pentru TAROM. Sorin Grindeanu: „Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a Tarom-ului”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că Tarom va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană, semnalele în acest sens fiind pozitive. Ar fi primul an, după mai bine de un deceniu în care TAROM ar putea avea rezultate financiare mulțumitoare.

Ajutor în valoare de 80 de milioane de euro pentru TAROM

„Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a Tarom-ului. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu domnul cu Bogdan Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei, au fost colegi de-ai mei la Comisie săptămâna trecută, toate semnalele sunt pozitive că vom primit acest ajutor de la Comisia Europeană pentru TAROM, ajutor substanţial.

Pe baza acestui ajutor, vom merge înainte, odată cu primirea acestor bani. Cred că sunt 80 şi ceva de milioane de euro pe care îi vom primi. Eu sper să mergem pe linia asumată, aceea de a transforma această companie într-o companie solidă economic. Primul pas este să primim ajutor de la Comisie pe care, de această dată, nu avem niciun fel de motive să nu îl primim, îndeplinim toate criteriile”, a afirmat Grindeanu.

Sorin Grindeanu, despre sprijinul TAROM
Sorin Grindeanu, despre sprijinul TAROM

Ministrul Transporturilor anunță că a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada A7, tronsonul 2 Ploieşti-Buzău (loturile 1 şi 2).

Tarom operează în pierdere de 15 ani și, conform proiectului de buget pentru 2023, publicat în iunie, compania estimează că va înregistra pierderi de 62 de milioane de lei în acel an. Acest lucru reprezintă o reducere semnificativă de peste o treime față de pierderea estimată înregistrată în 2022, care a fost de 216 milioane de lei și este explicată și de revenirea traficului aerian aproape de nivelurile din 2019, anul precedent pandemiei.

Pentru 2023, Tarom anticipează cheltuieli totale de 2 miliarde de lei, investiții în valoare de 115 milioane de lei și un număr estimat de 1.314 salariați. Venitul mediu lunar pe salariat este de 10.592 de lei. Într-un scenariu optimist, se prevede că începând cu 2024, compania va reveni la profit după 15 ani consecutivi de pierderi.

Ai mai putea citi astăzi și: Sunt bani pentru execuția Autostrăzii Pitești-Brașov. Sorin Grindeanu: „Vedem în următoarele săptămâni un prim pas”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult