- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Anunț din partea BCE. Aceasta avertizează băncile europene să ţină cont de riscurile din piața imobiliară

08 Nov, 13:50 • Fundeanu Madalina
Piaţa imobiliară europeană este sub presiune. BCE anunță că băncile din zona euro ar trebui să includă riscul unei noi scăderi a preţurilor la bunurile imobiliare când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul lor.
Anunț din partea BCE. Aceasta avertizează băncile europene să ţină cont de riscurile din piața imobiliară

Băncile din zona euro ar trebui să ofere atenție riscului unei noi scăderi a preţurilor la bunurile imobiliare când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul lor. Acesta a fost anunțul făcut marţi de către Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

BCE le transmite băncilor europene să ţină cont de riscurile din piața imobiliară

Piaţa imobiliară europeană se află sub presiune, consecință a faptului că BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record.

În timp ce în unele ţări scad deja preţurile bunurilor imobiliare, ca în cazul Germaniei, unde a fost o „explozie” în timpul perioadei de dobânzi scăzute, Enria le-a spus creditorilor să se pregătească pentru noi dificultăţi.

„Actualul mediu cu rate mai ridicate ale dobânzilor ar putea pune şi mai multă presiune pe preţurile locuinţelor şi ale clădirilor de birouri, fiind mai dificil pentru proprietarii de clădiri comerciale şi pentru gospodării să-şi achite datoriile”, a declarat Enria în Parlamentul European.

 „Băncile ar trebui să ţină cont de aceste riscuri când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul”, a mai adăugat acesta.

Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE stabileşte cerinţele de capital pentru bănci şi le-a solicitat să-şi amâne planurile privind plata dividendelor sau răscumpărările de acţiuni. Pe fondul dobânzilor scăzute şi al injecţiilor masive de lichidităţi de către BCE, în ultimul deceniu miliarde de euro au fost investite în sectorul imobiliar, în special în statele europene bogate, cum ar fi Germania, Franţa şi Ţările de Jos.

BCE
BCE

Citește și: Oamenii de afaceri au rămas fără forță de muncă! Salarii de 1.000 de euro, însă nu mai sunt muncitori: „E destul să cauți un instalator sau un zidar și realizezi dimensiunile crizei.”

Creşterea rapidă a inflaţiei în ultimii doi ani a obligat BCE să mărească dobânzile, ceea ce a oprit creşterea preţurilor în sectorul imobiliar, mulţi dezvoltatori intrând în insolvenţă.

Băncile din zona euro au redus accesul la credite, în special la cele ipotecare, iar cererea din partea gospodăriilor şi companiilor este în scădere, arată datele BCE.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condiţiile în care se înmulţesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanţurile lor.

Reuters mai transmite că, potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, schimburile de informaţii din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potenţialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile şi-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite.

Anumite bănci s-au îndreptat spre acordarea de împrumuturi pentru active imobiliare comerciale în ultimul deceniu pentru a-şi creşte veniturile, în condiţiile în care dobânzile negative le-au erodat profitabilitatea. Însă această clasă de active a fost afectată de extinderea muncii de acasă şi cumpărăturile online în timpul pandemiei, iar majorările rapide ale dobânzilor în ultimul an au diminuat şi mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale.

BCE a informat în 2022 că inspecţiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanţiilor „este un unghi mort pentru multe bănci”, în condiţiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienţi în loc să solicite o evaluare independentă, conform sursei citate.

Vezi și: Rectificarea bugetară s-ar putea să fie realizată la finalul lunii noiembrie. „Probabil va fi o rectificare negativă”