- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aprecierea monedei europene ar putea afecta economia din zona euro

16 Apr, 11:08 • Redactia DailyBusiness
Intarirea euro in fata celorlalte monede ar putea provoca, in cele din urma, probleme serioase economiei din zona euro, a declarat marti Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup.
Aprecierea monedei europene ar putea afecta economia din zona euro

Juncker spera ca pietele financiare sa ia rapid in considerare semnalul de alarma declansat vineri de grupul G7, asupra volatilitatii excesive din pietele valutare.

In cadrul intrunirii comitetului economic si social al Uniunii Europene din Bruxelles, presedintele Eurogrup a fost intrebat daca euro se apropie de nivelul la care ar putea incepe sa afecteze economia, mentioneaza NewsIn, citand Reuters.

„Pentru moment, aprecierea euro nu are un efect prea puternic asupra economiei reale. Sectorul exporturilor evolueaza destul de bine, insa va veni un moment in care nivelul cursului de schimb va provoca pagube majore”, a spus Jean-Claude Juncker.

El a aratat ca o moneda in apreciere incurajeaza importurile, care devin mai ieftine, si descurajeaza exporturile, ceea ce conduce la adancirea deficitului extern.

Juncker a mentionat ca aceasta a fost prima intrunire in care oficialii G7 s-au aratat ingrijorati de nivelul principalelor valute. „Sper ca peste un timp pietele financiare vor lua in considerare ingrijorarile exprimate comun”, a mai spus presedintele Eurogrup.

Euro a atins marti un record de 80,65 pence/euro si s-a situat la jumatate de cent de recordul recent fata de dolar, de 1,5912 dolari/euro.