- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aviva: Doar 3 din 10 romani apeleaza la servicii financiare profesioniste

02 Feb, 12:56 • Redactia DailyBusiness
Doar 30% din romanii care intentionau sa achizitioneze un produs sau serviciu financiar in 2008 au apelat la sfatul consilierilor financiari profesionisti, potrivit unui studiu comandat de Aviva Grup Romania.
Aviva: Doar 3 din 10 romani apeleaza la servicii financiare profesioniste

Conform studiului desfasurat de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva plc in 2008, in tarile din Europa Centrala si de Est, clientii sunt predispusi sa utilizeze ca surse principale de informare prietenii, familia, rudele sau cunostiintele, in timp ce pe pietele mature din Europa de Vest si cele anglofone, clientii apeleaza cu precadere la sfaturile profesionistilor in domeniu.

Astfel, in tari precum India sau China, 75% si respectiv 74% din respondenti au declarat ca se bazeaza pe sfaturi informale cand decid sa achizitioneze produse financiare, in timp ce la polul opus se afla Canda si UK, cu 21% si respectiv 23%.

Produsele financiare au tendinta de a deveni mai complexe. Lipsa specialistilor ii determina pe oameni sa prefere recomandarile informale mai degraba decat sa apeleze la un profesionist si sa nu inteleaga sfaturile oferite, arata studiul Aviva.

La nivel global, mai putin de jumatate din clientii care achizitioneza un serviciu financiar considera, in momentul achizitiei, ca detin toate informatiile de care au nevoie, astfel incat sa aleaga serviciul sau produsul financiar potrivit nevoilor sale.

In 2008, doar 36% din romani au declarat ca in momentul in care achizitioneaza un produs sau serviciu financiar detin toate informatiile de care au nevoie.

„In contextul crizei economice internationale, atitudinea populatiei cu privire la serviciile financiare este sceptica si este normal sa fie asa. Rolul companiilor de profil este de a oferi consiliere financiara profesionista, astfel incat clientii sa inteleaga care sunt nevoile lor si sa le prioritizeze, pentru ca numai asa evenimentele mai putin placute, cum este cazul crizei financiare actuale, ii va gasi pregatiti”, a declarat Shah Rouf CEO Aviva Grup Romania.

Aviva Grup Romania include 3 companii: Aviva Asigurari de Viata, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si Aviva Investors Romania.