- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Banca pentru locuinte a BCR: Nu ne streseaza masurile BNR de limitare a creditarii

10 Jul, 15:45 • Redactia DailyBusiness
Activitatea BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) nu va fi afectata de introducerea noilor prevederi din regulamentul Bancii Nationale a Romaniei pentru limitarea riscului de credit, sustine Petre Tulin, presedintele bancii.
Banca pentru locuinte a BCR: Nu ne streseaza masurile BNR de limitare a creditarii

Presedintele BCR BpL considera ca banca nu va fi afectata de noile norme din proiectul bancii centrale privind limitarea riscului de credit, in special de cele legate de testarea la situatii de stres.

Conform acestuia, produsele bancii nu se inscriu in targetul vizat de proiectul Bancii Nationale, fiind unele din cele mai putin riscante.

„Noi avem unele din produsele cel mai putin riscante. Avem dobanzi fixe atat la depozite cat si la credite, iar creditele sunt oferite in lei, deci se elimina riscul fluctuatiei de curs”, a precizat Tulin.

Martin Skopek, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR BpL, a fost rezervat in a comenta decizia BNR, sustinand ca analizeaza inca implicatiile acesteia.

Proiectul bancii centrale publicat marti prevede ca bancile trebuie sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stress-test, pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, precum si nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale.

Totodata, institutia de credit trebuie sa prezinte clientului cel mai mare nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de imprumutator pe pacursul traversarii perioadelor nefavorabile.