- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Băncile din România un înregistrat nou record istoric! Au încheiat anul trecut cu un profit net de peste 2 miliarde de euro,

24 Feb, 16:10 • Gorgorin iulia
Sistemul bancar din România a încheiat anul trecut cu un profit net în creștere cu un sfert, la peste 2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat un nou record istoric.
Băncile din România un înregistrat nou record istoric! Au încheiat anul trecut cu un profit net de peste 2 miliarde de euro,

Profitabilitatea băncilor din România, exprimată ca randament al capitalurilor, a fost aproape de nivelul record atins înainte de criza financiară. Rata creditelor neperformante a atins un nou minim istoric, conform profit.ro

Citiți și: BNR dă alerta în România. Băncile nu se mai pot susține. Ce se va întâmpla în România

Calculele făcute pe baza datelor preliminare publicate de Banca Națională a României arată că băncile din România au înregistrat în 2022 un profit net de 10,2 miliarde de lei.

De asemenea, în ultimul trimestru băncile au cumulat un profit net de 2,58 miliarde de lei, în scădere de la 2,89 miliarde de lei în trimestrul al treilea, când atinsese un nivel record nominal.

2022, an profitabil pentru băncile din România

România
România

Așadar, anul trecut a fost unul de referință, deoarece profitul net din 2022 a fost unul record peste cel înregistrat în 2021.

Graficele arată un randament al capitalurilor de 16,6%, în creștere cu 3,2 puncte procentuale față de 2021, și nu foarte departe de nivelul record atins la finele lui 2008 de 17%, chiar înainte de criza financiară și economică.

Băncile au ajuns la active nete de 701,4 miliarde de lei la sfârșitul anului trecut au fost în creștere cu 9,6% față de sfârșitul anului 2021, mai exact sub rata inflației de 16,4%.

În schimb, începând cu toamna anului trecut, creditarea s-a redus considerabil, în condițiile în care creșterile de dobânzi au redus apetitul populației și firmelor pentru împrumuturi, mai ales pentru cele în lei. Mai exact, dinamica creditării s-a redus de la 17,5% în iunie la 12,1% în decembrie și mai departe la 11,5% în ianuarie.

Cu cât au crescut dobânzile la credite noi în 2022

Dobânzile la creditele noi în lei au crescut anul trecut de la o medie 5,25% la una de 9,65%, în timp ce pentru împrumuturile în sold au crescut de la 5,67% la 9,33%, pe măsură ce creșterea referințelor interbancare precum ROBOR și IRCC au fost transferate clienților.

Totodată, dobânzile la depozitele noi la termen au crescut și ele consistent, de la 1,86% la 7,14%, însă au rămas mult sub rata inflației.

Solvabilitatea băncilor s-a menținut cu mult peste pragul minim, dar a scăzut cu jumătate de punct procentual la 21,7%. Aceasta atinsese un nivel foarte ridicat, de 25%, în timpul crizei COVID-19, când băncile reținuseră profiturile la indicațiile băncii centrale.

Rata creditelor nepeformante a scăzut la un nou nivel minim istoric de 2,65%, față de 3,35% la finele lui 2021. Deși băncile au continuat să facă provizioane, mai ales în a doua jumătate a anului trecut, creșterea anticipată a riscului de credit nu se vede încă în bilanțuri.

Rata neperformantelor vine de la un nivel de peste 22% atins după criza financiară, când băncile încă nu începuseră să vândă împrumuturile cu mari restanțe.

Numărul băncilor era de 32 la sfârșitul anului trecut, în scădere de la 34 cu un an în urmă și de la un vârf de 43 în 2008-2009.

Citiți și: Top 5 bănci din România cu cele mai bune oferte pentru cardul de student. Unde poți avea comision ZERO la orice tranzacție