- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile fac licitatii pentru executari silite chiar si in ajunul Craciunului. Nu conteaza ca nu gasesc clienti – datornicul plateste!

23 Dec, 00:02 • gecad.net
Unele banci au programat licitatiile pentru executarile silite chiar si in ajunul Craciunului si in alte zile dintre Craciun si Revelion, cand este practic imposibil sa gaseasca clienti. Unul dintre posibilele motive pentru care bancile nu par sa isi faca probleme este ca, in fond, cel care este executat silit plateste organizarea procedurii.
Bancile fac licitatii pentru executari silite chiar si in ajunul Craciunului. Nu conteaza ca nu gasesc clienti - datornicul plateste!

Majoritatea bancilor din sistem au stopat valorificarea bunurilor executate silit (locuinte, masini, spatii comerciale, utilaje, terenuri etc.) inca de la jumatatea lunii decembrie si reincep licitatiile din 5 sau 6 ianuarie 2011.

Sunt insa unii creditori mai grabiti sa-si valorifice bunurile, care au fixat licitatii pentru executarile silite chiar in ajunul Craciunului, sau pe 3-4 ianuarie, cand multi dintre romani sunt inca in vacanta de iarna, asa incat sansele sa gaseasca clienti sunt extrem de slabe. Misiunile imposibile ausmate de unele banci inseamna incarcarea cu costuri inutile a clientilor executati, care suporta din buzunarul propriu contravaloarea licitatiilor.

Astfel, Raiffeisen a organizat licitatie pentru vanzarea bunurilor executatre silit chiar in ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, potrivit anunturilor publicate pe site-ul bancii. Ultima zi de licitatii din acest an pentru Raiffeisen va fi 29 decembrie.

Banca Transilvania are la randul sau licitatii inclusiv pe data de 28 decembrie pentru executarea bunurilor, iar BRD organizeaza licitatii pe 23 si 28 decembrie si incepe la anul licitatiile inca de pe 4 ianuarie, ca si CEC Bank.

Credit Europe Bank organizeaza la randul sau licitatii in zilele de 23 si 27 decembrie.

Libra Bank face prima pasul in noul an al executarilor silite si organizeaza licitatii inca de pe 3 ianuarie 2011. La randul sau, ProCredit incepe executarile de pe 4 ianuarie 2011.

Procedura executarilor silite prevede ca, din pretul obtinut in urma executarii garantiei, banca isi va opri contravaloarea creditului care a fost sustinut de garantia respectiva, dar isi va acoperi si costul licitatiilor organizate.

Vanzarea bunurilor executate silit a mers extrem de prost pentru banci chiar si in perioadele mai „aglomerate” ale anului. In 2010, creditorii au scos mii de bunuri la licitatie, dar au reusit sa vanda extrem de putine, pe de o parte din cauza preturilor mari si, pe de alta parte, din cauza procedurii greoaie.

Astfel, cei care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna o garantie de 10% din valoarea bunului executat silit. Persoana care castiga licitatia trebuie sa achite bancii restul de 90% in 30 de zile. Daca nu reuseste sa achite integral suma ramasa in 30 de zile, castigatorul licitatiei pierde avansul achitat.

Costul unei licitatii se poate ridica la cateva sute de euro. Banca poate organiza un numar nelimitat de licitatii pana la vanzarea bunurilor.

In cadrul primei licitatii se incearca valorificarea bunurilor la pretul pietei, adica pretul stabilit de evaluatori, iar incepand de la a doua licitatie banca poate aplica o reducere de 25% la aceasta valoare. De regula, incepand cu a treia actiune vanzarea bunului se poate face la cel mai bun pret oferit de client un pret care, desigur, sa fie acceptat de banca.

In prima parte a anului 2010, cele mai multe banci incercau valorificarea bunurilor la preturi care erau cu mult peste asteptarile cumparatorilor, ceea ce facea valorificarea bunurilor aproape imposibila si licitatiile practic inutile.