- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCE aloca 25 mld. euro la prima licitatie pentru refinantari pe 6 luni

02 Apr, 14:03 • Redactia DailyBusiness
Banca Centrala Europeana (BCE) a alocat miercuri 25 mld. euro in cadrul primei licitatii pentru refinantari pe 6 luni din istoria institutiei, pentru a relaxa conditiile severe de creditare de pe piata imprumuturilor interbancare din zona euro.
BCE aloca 25 mld. euro la prima licitatie pentru refinantari pe 6 luni

Bancile au cerut insistent fonduri, licitand pentru un total de 103,1 miliarde euro, de peste 4 ori mai mult decat cei 25 miliarde euro disponibili, potrivit NewsIn.

Cea mai mica oferta care a fost acceptata, sau dobanda marginala, a fost de 4,55%. Dobanda medie platita de solicitantii care au avut succes a fost de 4,61%. Bancile vor primi fondurile joi, odata ce vor oferi Bancii Centrale garantii corespunzatoare.

Cea mai mare dobanda oferita a fost de 4,88%, iar cea mai mica – de 2%, jumatate din dobanda cheie actuala a BCE de 4%.

La putin timp dupa ce BCE a publicat rezultatele licitatiei, dobanzile Euribor pe 6 luni pentru credite interbancare negarantate s-a stabilizat la 4,737%, cel mai inalt nivel inregistrat de la finalului lunii decembrie.

Acest nivel se compara cu valoarea de 3,989% a dobanzii europene overnight (de o zi) EONIA, care este aproximativ echivalenta actualei dobanzi de politica monetara a BCE.