- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR creste dobanzile la credite si depozite

31 Mar, 12:16 • Redactia DailyBusiness
Banca Comerciala Romana (BCR) creste, incepand de marti, rata dobanzii de referinta revizuibila semestrial pentru creditele in lei, aflate in sold, cu 2,5 puncte procentuale si dobanda bonificata la conturile de economii in lei si valuta cu pana la 0,5 p.p.
BCR creste dobanzile la credite si depozite

Conform comunicatului bancii, majorarea repetata a ratei dobanzii de politica monetara, incepand cu luna noiembrie 2007, pana la o crestere cumulata de 2,5 puncte procentuale, a impus modificari la nivelul dobanzilor practicate de banci.

Astfel, banca majoreaza nivelul actual al ratei dobanzii de referinta revizuibila semestrial pentru creditele retail in lei aflate in sold. Dobanda de referinta BCR revizuibila semestrial pentru creditele pe termen scurt creste cu 2,5 p.p. ajungand la 12,25% iar pentru cele pe termen mediu si lung ajunge la 12,75%.

Dobanda imprumtuurilor BCR se calculeaza fie in functie de dobanda interbancara Rubor, careia i se adauga o marja fixa, fie in functie de dobanda de referinta a bancii, careia i se adauga de asemenea o marja fixa, majorarea dobanzii urmand sa se produca in cazul acestor din urma produse.

Totodata, BCR creste bonficatiile la conturile de economii in lei cu pana la 0,5 p.p. iar la cele in valuta cu pana la 0,3 p.p. Noile dobanzi sunt de pana la 7,25% pentru sumele in lei, respectiv pana la 3,6% pentru sumele in euro si pana la 2,5% pentru sumele in dolari.

„BCR incurajeaza economisirea, prin majorarea, intr-o perioada foarte scurta de timp, a dobanzii la conturile de economii constituite in lei si valuta. Totodata, banca trebuie sa isi ajusteze si dobanda la credite pentru a asigura o politica echilibrata de creditare si risc de credit”, a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR.

In perioada 1 aprilie – 31 mai, banca deruleaza o promotie la depozitele in lei si euro termen de 3 luni in lei si euro, dobanzile la depozitele in lei fiind cuprinse intre 8 si 9%, in functie de suma depusa. In ceea ce priveste depozitele in euro, dobanda este cuprinsa intre 4,1% si 4,3%, in functie de valoarea depozitului.

Pana in aprilie 2008, BCR a majorat in doua randuri dobanzile la credite si depozite, in ianurie si februarie. Banca a crescut cu 0,5 puncte procentuale dobanzile la creditele in lei si euro si cu 0,8 p.p. a bonificatiilor depozitelor deschise in cele doua monede, in ianuarie. Totodata, in februarie, banca a majorat cu pana la 1,3 puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei.